Povestea mea de pilot a început cu un search pe Google

Da, atât de simplu. Am căutat “ şcoli de piloţi” şi am descoperit pagina Academiei Forţelor Aeriene.

Alexandra Munteanu · 24.07.2019
După cum e vorba aia “o imagine cât o mie de cuvinte”, m-am îndrăgostit de uniforma albastră. Nu mai aveam răbdare, a doua zi am plecat la Centrul Militar Zonal Călăraşi.
Şi uite-mă acum, în uniforma asta, printre aeronave, nerăbdător să decolez, iar şi iar.
Sunt absolvent al Colegiului Naţional “Barbu Ştirbei” şi am descoperit că îmi doresc să urmez o carieră militară în aviaţie la începutul clasei a XII-a, şi anume să fiu pilot. Dorinţa mi s-a îndeplinit când am intrat în Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” în anul 2015, însă nu cunoşteam pe deplin ce presupune cariera de pilot militar.
 
Timp de 3 ani am învăţat ce înseamnă să lucrezi în mediul militar si să fii ofiţer iar apoi, în timpul Cursului de Bază, m-am format ca pilot pe aeronava IAK-52 şi IAR 99 STANDARD, urmând ca la finalul acestei perioade să brevetez pe aeronava IAR 99 STANDARD.
Sunt fericit că astăzi, după 4 ani, primesc „Vulturaşul” mult aşteptat. Au fost ani în care am învăţat, am trăit sentimente de la o extremă la alta: am fost fericit, am fost trist când nu reuşeam ce îmi propuneam, am avut lacrimi de fericire, dar şi de emoţie."
 
Aşa am ajuns primul din familia mea în armată, căci nu aveam pe nimeni în cercul meu de cunoscuţi să întreb măcar ce e aia înviorare.
Mâine are loc un moment foarte emoţionant pentru noi. Eu şi ceilalţi 16 sublocotenenţi vom primi brevetele şi insignele de pilot militar. Vom avea şi noi „Vulturaşul” în piept! În sfârşit! 

Sublocotenent Ştefan Iancu


***
Joi, 25 iulie, la Baza Aeriană de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic, se desfăşoară, începând cu ora 10:00, festivitatea de acordare a brevetelor şi insignelor de pilot militar pentru cei 17 sublocotenenţi (12 MApN şi 5 MAI). Alături de ei participă şeful SMFA, gl mr. Viorel Pană, şi adjunctul IGAV, cdor.Traian Ioan Cârstoiu. După brevetare, ei urmează să încadreze funcțiile alese de către fiecare în bazele aeriene din tară.


Foto: Laura Creţu