15 Noiembrie – Ziua Scafandrilor Militari „Dacă ar fi ușor, oricine ar putea face!”

Cristina Sîmbeteanu · 15.11.2023
Misiunile scafandrilor militari îi poartă pe aceștia în adâncurile mării unde au de inspectat opera vie a navelor, cercetează fundul bazinului acvatic sau albiile râurilor pentru a identifica obstacole, ajută la localizarea epavelor scufundate. De aceea, motto-ul adoptat și de Centrul 39 Scafandri este „Dacă ar fi ușor, oricine ar putea face!”.
 
De Ziua Scafandrilor Militari îi onorăm pe toți exploratorii adâncurilor, însă în special gândurile noastre bune se îndreaptă către colegii noștri, elevi în anul I la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, caporal clasa a III-a Cătălin Fodor, fruntaș Valentin Zălaru și fruntaș Florin Mihai. Cu toții au fost colegi la Divizionul 175 Scafandri de Luptă, iar acum s-au regăsit, în același pluton, în uniforma și cu tresele de elevi militari.
 
Caporalul clasa a III-a Cătălin-George Fodor este cel mai experimentat dintre ei. Are 28 de ani și o vechime de șapte ani în Armata României. „Mi-a plăcut de mic uniforma militară, fiindcă l-am avut exemplu pe tatăl meu. Am crescut cu poveștile lui despre misiuni, despre trageri, lucruri absolut fascinante pentru un copil. Cu timpul, am luat tot mai serios în considerare posibilitatea ca eu să duc mai departe tradiția de familie în uniforma militară și am vrut chiar să-l depășesc pe tatăl meu. În 2019 am obținut brevetul de scafandru. La decizia mea a contribuit și atmosfera deosebită pe care am întâlnit-o în cadrul Divizionului 175. Pot spune că acolo am întâlnit cel mai unit colectiv, care m-a făcut să mă simt cu adevărat ca într-o familie”, mărturisește cap. Fodor.
 
O fire dinamică și curioasă, Cătălin Fodor a fost atras și de oportunitățile de autodepășire pe care le oferă profesia de scafandru de luptă. A făcut parte din echipa de scafandri EOD, unde și-ar dori să se și întoarcă după ce va fi avansat la gradul de maistru militar clasa a V-a. Cap. Fodor are la activ și câteva misiuni internaționale pe care le-a dus la îndeplinire tot în costum de neopren și cu butelia de oxigen în spinare. A participat la exercițiul Poseidon 22 și la Ariadne 23, însă a participat și la un marș de instrucție, de o lună și jumătate, cu nava-școală „Mircea”, ca scafandru de bord.
 
Fruntașul Valentin Zălaru este cel mai tânăr dintre cei trei, însă are o vechime în armată de cinci ani. Este originar din Vrancea, iar scafandru brevetat este de un an. A pornit pe drumul carierei militare atras de principiile promovate în această profesie. „M-a atras stilul de viață, ordinea și disciplina. Inițial, am fost încadrat ca soldat gradat profesionist la Divizionul 176 Scafandri de Mare Adâncime, unde m-am adaptat rapid colectivului. Văzând activitățile colegilor mei, am hotărât să devin și eu scafandru. Colegii și superiorii m-au inspirat, m-au susținut și m-au încurajat. Am avut ocazia să particip și la misiuni de antrenament cu Nava Maritimă pentru Scafandri «Grozavul», dar am fost cooptat și în detașamentele care au participat la exercițiile Poseidon 22 și Ariadne 23, în Marea Mediterană”, spune Valentin Zălaru despre experiența proprie.
 
Fruntașul Florin Mihai are 25 de ani și este constănțean. Îmbracă uniforma militară deja de patru ani, dintre care jumătate i-a petrecut în unități de scafandri. „În 2021 m-am brevetat ca scafandru, iar anul acesta am absolvit cursul de scafandri de luptă. Am participat la o misiune cu nava de cercetare hidrografică «Cpt.cdor Al. Cătuneanu», în Atlanticul de Nord, m-am instruit alături de colegii mei și la exercițiile multinaționale «REPMUS 22» și «DYM 22». Pentru mine, cariera militară a reprezentat o provocare. În puține cuvinte, a fi militar înseamnă forță, profesionalism, respect de sine și sacrificiu”, afirmă Frt. Mihai.
 
La mulți ani, camarazi! Vă dorim sănătate, putere de muncă, inspirație să evoluați cât mai frumos și, bineînțeles, câte intrări, atâtea ieșiri!

 

Foto arhiva personală a militarilor