Uniforma militară a făcut mai mult decât să mă transforme într-o luptătoare, mi-a arătat cine sunt eu cu adevărat

Cristina Sîmbeteanu · 28.09.2023
Laureată a bursei „M.m. Ghe. Cătălin Rădoi”, elev sergent Ana-Maria Oniceanu: „Uniforma militară a făcut mai mult decât să mă transforme într-o luptătoare, mi-a arătat cine sunt eu cu adevărat”  
 
Liga Maiștrilor Militari de Marină (LMMM) susține și stimulează performanța în educație a viitorilor maiștri militari de marină. Luna aceasta, președintele LMMM, M.m.pr. (rz) Marius - Leonard Deaconeasa a acordat bursa de merit „M.m. Ghe. Cătălin Rădoi” elevei sergent Ana-Maria Oniceanu, care s-a poziționat prima în clasamentul mediilor anului ei de studii.
 
Ana Maria Oniceanu are 24 de ani și vine din rândul soldaților și gradaților profesioniști. Este ieșeancă, iar parcursul ei în uniforma militară a început la Regimentul 30 Gardă. A continuat la Regimentul 307 Infanterie Marină, unitatea militară unde Ana-Maria s-a și îndrăgostit iremediabil de armată.
 
„Ca să fiu sinceră, pasiunea mea pentru uniforma militară s-a conturat când eram încă foarte mică și vedeam filme de acțiune cu personaje feminine care reușeau să facă dreptate cu arma în mână, complet neînfricate. Le priveam cu atâta admirație și îmi spuneam că așa vreau să fiu și eu”, povestește eleva.  


 
La 18 ani, după ce a absolvit Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” din Pașcani, a luat decizia de a se înrola în Armata României, îndeplinindu-și astfel un vis.
 
„Uniforma militară este în primul rând un simbol; este suma unor valori pe care, copil fiind, nu știam să le articulez corect. Acum le-am înțeles și am convingerea că am făcut alegerea cea mai bună când am intrat prima dată pe ușa Biroului de Recrutare. În special alături de colegii mei de la Regimentul 307 Infanterie Marină din Babadag am reușit să dau contur celor mai pregnante trăsături ale personalității mele. Recunosc, zâmbesc rușinată acum când îmi aduc aminte că voiam să fiu Lara Croft. Uniforma militară a făcut mai mult decât să mă transforme într-o luptătoare, mi-a arătat cine sunt eu cu adevărat”, mărturisește elev sergent Ana Maria Oniceanu.
 
În 2022, fruntaș Ana-Maria Oniceanu susținea probele de selecție și examenul de admitere pentru Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale. A fost pentru ea pasul necesar pentru evoluție într-un sistem care i-a devenit casă și, mai mult decât atât, o a doua familie. Ca viitor maistru militar de marină studiază specialitatea Comunicații navale, însă nu a luat încă o decizie dacă, după absolvire va opta pentru o funcție la o navă militară sau va alege o unitate de uscat.
 
„Scopul meu este să devin un tehnician competent și cât mai bine pregătit, un om de bază indiferent de echipajul din care voi face parte”, mai spune tânăra.
 
Parcursul către primul loc în clasamentul mediilor a fost moderat, din punct de vedere al dificultății, mai mărturisește eleva care vine cu experiența instrucției specifice Regimentului de Infanterie Marină.
 
„N-aș putea spune că este grea materia pe care o avem de studiat, fiindcă avem parte de profesori și instructori militari foarte bine pregătiți, cu suficientă experiență la catedră și care știu cum să structureze formatul orelor de curs, astfel încât nimeni să nu rămână în urmă. Cred că cea mai dură bătălie pentru locul I în clasamentul mediilor se dă în funcție de pasiunea pe care fiecare coleg o pune în parcursul său școlar. A fi militar implică vocație. Dacă alegi să vii la școala militară doar pentru că ți se pare că vei arăta cool în ținuta de camuflaj, ai pornit deja de pe o poziție greșită”, afirmă Ana-Maria Oniceanu.
 
Pentru eleva de 24 de ani a Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, cariera militară se definește prin curaj, determinare, disciplină și extrem de multă stăpânire de sine. Acestea sunt și valorile pe care acum caută le insufle plutonului ei, în calitate de elev gradat la anul I.
 
„Eram un copil când am ales să merg pe acest drum, dar armata m-a ajutat să mă maturizez. Alături de colegii mei am învățat cât de mult valorează răbdarea, cât de importante sunt empatia și toleranța față de stângăciile celor din jur. Perioadele de instrucție alături de militarii Regimentului de Infanterie Marină m-au ajutat să îmi educ mintea și să aflu ce înseamnă cu adevărat modestia. Da, mă visam o luptătoare care salva lumea cu arma în mână, fără să îmi dau seama că ceea ce trebuia să învăț erau precizia, controlul de sine și seriozitatea în luarea deciziilor de moment. Construcția de sine se realizează cu răbdare și cu pași mărunți, aceasta cred că este cea mai prețioasă lecție pe care mie mi-a predat-o armata și nu regret niciun moment alegerile pe care le-am făcut în parcursul meu de militar”, conluzionează eleva.
 
Foto: Ovidiu Oprea