Din Craiova, la Annapolis și înapoi

Mirela Vîță · 08.06.2023
Tempus fugit, iar Ioana-Cezara Vlad, absolventă a Colegiului Național Militar “Tudor Vladimirescu” din Craiova în anul 2019, a încheiat în această săptămână cursurile prestigioasei Academii Militare a Forțelor Navale din Statele Unite ale Americii. Cezara se va întoarce în țară, pentru a-și prelua îndatoririle ca ofițer al Armatei României.

Pentru Cezara, de departe cel mai memorabil moment a fost cel al absolvirii. “Am fost impresionată de faptul că în săptămâna absolvirii întreaga comunitate a orașului Annapolis a sărbătorit cu noi. Piloții renumitelor avioane Blue Angels au ținut un spectacol aviatic pentru absolvenți, “One Republic” a avut un concert în academie după finalizarea examenelor finale, iar cetățenii Annapolisului au arborat steagurile cu simbolul promoției noastre. La ceremonia de absolvire au fost prezenți Secretarul Apărării al SUA, Lloyd J. Austin III și șeful Forțelor Navale ale SUA, ADM Michael M. Gilday. Totodată, am avut onoarea să am alături de mine pe Excelența Sa, ambasadorul Andrei Muraru și atașații militari de la Washington D.C.”

Societatea americană este un mozaic etnic-cultural, iar Cezara nu a avut probleme de adaptare. La început i s-au părut diferite ritmul rapid cu care se vorbea și comanda, modul de predare a obiectelor de studiu, și modul de exprimare în mediul social, unitățile de măsură diferite de cele europene. Dar aceasta fază de ajustare nu a durat mult. “Colegii, ofițerii și profesorii nu au făcut diferențe. Nu a contat că erai român sau american. Toți am fost tratați la fel, în general. Menționez că în grupa de internaționali am avut colegi din: Iordania, Arabia Saudita, Peru, Coreea de Sud, Egipt, Thailanda, Malaysia, Polonia, Muntenegru etc.” Pe timpul verilor, în afară de cele 3 scurte săptămâni de vacanță, au avut antrenamente în flota americană: de la navele de patrulă, la distrugătoare, la portavioane și antrenamente cu Marine Corps.

Un alt moment deosebit în viața oricărui “midshipman” este Ring Dance, un bal special din mai multe motive: în primul rând marchează momentul în care studenții semnează contractul cu US Navy. În al doilea rând, se primește inelul academiei care semnifică apartenența la instituție și legătura cu familia tuturor absolvenților USNA. Ceremonialul este deosebit, se adună apă din 7 mări într-un cazan, unde fiecare midshipman își “botează” inelul. Este un simbol al mândriei, autorității și responsabilității din 1925.

Cum s-a schimbat în acești ani?  De la elevul de colegiu militar și până acum, ca absolvent al academiei,  perspectiva ei față de leadership s-a schimbat. “Am avut ocazia să interacționez cu ofițeri atât din U.S. Navy, cât și din Marine Corps, în urma cărora mi-am însușit o serie de cunoștințe privind noi abordări și stiluri în ceea ce privește leadership-ul.”

Acum, la întoarcerea în țară își dorește cu nerăbdare să se implice și să pună teoria în practică. “Vreau să fiu pregătită să arăt țării mele că am evoluat și am dobândit calitățile unui lider și sunt pregătită să aduc ceva nou. Îmi plac provocările în activitățile desfășurate și mă pot adapta foarte repede la schimbări.”

Colegilor mai mici, care doresc să urmeze un drum similar, le transmite să nu renunțe la obiectivele lor: “Să fie perseverenți! Cum mi s-a spus la academie, le spun și elevilor de colegii militare: “Don’t give up the ship!”

Suntem mândri de tine, Cezara, te felicităm pentru toate realizările tale și îţi dorim succes în tot ceea ce ţi-ai propus!