România și Portugalia preiau conducerea celei de-a 62-a rotații a misiunii de Poliție Aeriană sub comandă NATO în Țările Baltice

Laura Bașturea · 31.03.2023
  • Acasă
  • Articole blog
  • Misiuni externe
  • România și Portugalia preiau conducerea celei de-a 62-a rotații a misiunii de Poliție Aeriană sub comandă NATO în Țările Baltice
În data de 30 martie 2023, în Baza Aeriană din Šiauliai, Lituania, a avut loc ceremonia de predare – primire (Hand over – Take over) a misiunii de Poliție Aeriană sub comandă NATO. România și Portugalia au preluat, într-un cadru oficial, de la partenerii polonezi și francezi, conducerea celei de-a 62-a rotații a misiunii de apărare a integrității spațiului aerian al Țărilor Baltice.

La activitate au participat oficialități atât din partea celor cinci națiuni, cât și din partea Comandamentului Aerian Aliat (AIRCOM).
Delegația română a fost compusă din consilierul prezidențial pentru securitate națională al președintelui României, domnul general (r) Ion Oprișor, ambasadorul României în Republica Lituania, domnul Cosmin George Dinescu, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Viorel Pană și locțiitorul pentru operații al șefului de stat major al Comandamentului Forțelor Întrunite, general de brigadă Robert Manea.

În deschiderea ceremoniei, locțiitorul Centrului de Operații Aeriene Combinate din Uedem, generalul de brigadă Ralf Raddatz, a luat cuvântul recunoscând contribuția adusă de detașamentele aliate la misiunea aeriană defensivă de-a lungul flancului estic al Alianței, mulțumindu-le totodată pentru sprijinul acordat misiunii NATO în regiunea baltică.

În cadrul evenimentului, detașamentul român „Carpathian Vipers”, condus de comandor Cosmin Vlad, a primit, împreună cu detașamentul din Portugalia, Cheia Spațiului Aerian Baltic, de la aliații polonezi și francezi. Cheia reprezintă un simbol și o garanție a angajamentului NATO de a asigura protecția și integritatea statelor membre în fața oricăror posibile amenințări. În următoarele patru luni, începând cu 1 aprilie 2023, aeronavele de luptă F-16 române vor executa misiunea de poliție aeriană întărită (enhanced Air Policing), în timp ce aeronavele de luptă F-16 portugheze vor asigura misiunea de poliție aeriană.

Evenimentul a fost prilejul potrivit pentru ca șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Viorel Pană, să se adreseze întregului personal al detașamentului Carpathian Vipers,  proaspăt
instalat pe Baza Aeriană Šiauliai. Acesta a reiterat că echipa de conducere a Forțelor Aeriene consideră această primă misiune a aeronavei F-16 într-un teatru de operații prioritatea numărul unu și a reasigurat personalul detașamentului de suportul deplin pentru buna desfășurare a misiunii.

Text și foto: Laura Basturea