Ultimul salut al aerului

Mădălina Burlacu · 18.08.2022
La Baza 95 Aeriană a avut loc ultimul zbor cu aeronava IAR 99 Șoim, al colegului nostru, comandor Petrică-Ion Havresciuc, locțiitorul Grupului 95 Operațional.
 
Cu o carieră de 30 de ani petrecută în slujba aripilor românești și cu aproximativ 1700 de ore de zbor pe aeronavele IAK-52, L-29, MiG-21, MiG-21 LanceR și IAR-99 Șoim, cu mari emoții, dar și cu bucurie și satisfacție profesională, camaradul nostru a decolat pentru ultima dată, înainte de pensionare, la manșa unei aeronave militare.
 
Absolvent al Liceului Militar ,,Ștefan cel Mare”, al Institutului Militar de Aviație ,,Aurel Vlaicu” și al Universității Naționale de Apărare ,,Carol I”, colegul nostru și-a încununat cariera cu studiile doctorale.
 
Cu atitudine pozitivă în toate activitățile și misiunile încredințate, un ofițer și un pilot demn de încredere, responsabil și cu o permanentă dorință de perfecționare, pentru comandorul Petrică Havresciuc zborul a fost răspunsul tuturor alegerilor făcute și motivul pentru care a urmat drumul unei cariere militare.
 
,,Cele mai frumoase momente din punct de vedere profesional au fost reprezentate de misiunile în comun cu parteneri străini atât pe teritoriul național, cât și în afara acestuia.
 
Baza 95 Aeriană a constituit pentru mine a doua casă și familie, iar colectivul din care am făcut parte a fost unul alcătuit din camarazi profesioniști în tot ceea ce au făcut și oameni cu sufletul mare.”
 
Comandorul Petrică Havresciuc se conduce după deviza: ,,Dacă ai încredere în tine însuți, inspiri încredere altora”, formulă care a exprimat concis ideea călăuzitoare în comportamentul și întreaga sa activitate.
 
,,În ceea ce privește legătura care s-a stabilit pe parcursul timpului între piloți și toți cei care asigură activitatea de zbor, aceasta este una bazată pe încredere și respect deoarece toți știm că facem parte din marea familie a aviației.
 
Zborul, pentru mine, reprezintă visul devenit realitate și hobby-ul transformat în muncă, iar familia a fost cea care m-a sprijinit necondiționat în tot ceea ce am întreprins pentru realizarea a ceea ce mi-am dorit.
 
Chiar dacă nu mi-am atins toate obiectivele legate de avansarea în carieră, aș caracteriza tot ce am trăit aici prin triada fly, fight, win.
 
Celor care își doresc să urmeze un astfel de drum le doresc să fie optimiști în ceea ce privește viitorul lor și să nu dezamăgească, iar celor pe care îi las aici le doresc să continue cu aceeași implicare de care au dat dovadă până acum în viața profesională, dar să nu uite că nu e nimeni de neînlocuit. În plus, uneori ar trebui să fie atenți la balanța în care sunt puse viața profesională și cea de familie, pentru că cei care îți vor fi tot timpul aproape, indiferent de situație, sunt cei din familie.”

Felicitări pentru tot ceea ce ați realizat într-o viață închinată zborului și pentru dedicarea, profesionalismul și responsabilitatea cu care v-ați îndeplinit fiecare misiune!
Pensie lungă, multă sănătate și la cât mai multe momente frumoase alături de cei dragi!