Tabără de instrucție de vară la Capu Midia

MApN · 17.06.2022
90 de elevi ai Colegiului Național Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia s-au aflat în perioada 10-17 iunie în tabăra de instrucție de vară în Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană "General de brigadă Ion Bungescu", din Capu Midia.
 
Instructorii le-au pregătit activități practic-aplicative, urmând ca elevii să pună în practică noțiunile acumulate la orele de pregătire militară. Activitățile desfășurate au fost de instrucție sanitară, instrucția tragerii cu armamentul din dotare, topografie militară, apărare CBRN sau experimentarea traiului în condiții de izolare.
 
Elevii au avut și program relaxant cu vizite la obiective turistice din județul Constanța.
 
În tabăra de instrucție, elevii au fost însoțiți de locotenent Cristi Popa, comandantul companiei I și plutonier major Gheorghe Stan.
 
Vizita din portul militar Constanța a oferit elevilor colegiului militar posibilitatea de a urca, unii pentru prima dată, pe nave din dotarea Forțelor Navale Române și de a interacționa cu marinarii și scafandrii militari.
 
Instructorii specialiști ai Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană "General de brigadă Ion Bungescu" le-au testat rezistența la o probă de 1000 de metri de alergare în teren variat.

Elevii au acumulat noi cunoștințe despre istoria ambarcațiunilor și navelor civile și de război, dar și despre descoperirile arheologice realizate de cercetători de-a lungul timpului, au aflat povești interesante de la angajații Muzeului Marinei Române și de la cei ai Muzeului Național de Istorie și Arheologie din Constanța.
 
Elevii Colegiului Național Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia s-au întâlnit și cu studenții și conducerea Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" din Constanța, de la care au aflat că oferta educațională a instituției superioare de învățământ este una vastă, având o paletă foarte mare de specializări pentru care elevii pot opta la finalizarea studiilor.

Experiența din cabina Typhoon-ului
Elevii au trăit o experiență pe care nu o vor uita mult timp de acum înainte. Ei au avut ocazia de a urca la bordul unui elicopter IAR-330 Puma și în cabina unui avion de luptă Typhoon al militarilor italieni aflați în serviciul de poliție aeriană la Baza 57 Aeriană "Mihail Kogălniceanu" alături de alți militari din țări membre NATO.
 
Ei au avut ocazia să afle informații interesante direct de la piloți și de la echipele de mentenanță despre configurație, aparatura de bord sau despre cum se pilotează un avion de luptă sau un elicopter. 
Un alt moment inedit pentru elevi a fost reprezentat de decolarea și aterizarea unor aeronave civile și militare. 
 
Tabăra militară de instrucție devine o experiență de viață pentru liceenii militari, aceștia reușind să îmbine armonios utilul cu plăcutul. Astfel, cunoștințele militare acumulate pe durata taberei de instrucție și experiențele trăite își vor lăsa amprenta asupra fiecăruia, elevii dobândind cunoştinţe, abilități și aptitudini de care vor avea nevoie pe viitor.


Text și foto: Anca Medrea și Ioana Popa