Ultimul salut al aerului

Mirela Vîță · 17.05.2022
Nu știm și nu ne va spune niciodată probabil, dacă la repartizare, în anul 1997, pilotul Dan Moise a plâns când a intrat pe poarta unității de aviație de la Borcea.
Pentru că, legenda spune, la Borcea un pilot plânge de două ori: o dată când este repartizat și a doua oară atunci când trebuie să plece.
Nu știm și nu ne va spune niciodată probabil, dacă astăzi, atunci când a coborât din avionul F-16 cu numărul 1611, cu care a făcut ultimul zbor din cariera de pilot militar, pilotul Dan Moise a plâns, căci și-a pus în grabă ochelarii de soare (pentru că, nu-i așa, „pilotul de vânătoare nu e pilot de vânătoare fără ochelari de soare!”) ascunzându-și ochii și obrazul ars de vântul Bărăganului.
I se spune Motanu și e printre cei mai cunoscuți piloți de MiG-21 LanceR.
Ieri și-a revendicat onoarea unui zbor de final, pe Baza 86 Aeriană, ale cărei porți le trecea pentru prima dată acum aproape 25 de ani. Deși și-ar fi dorit poate ca ultimul salut al aerului să fie dat din aeronava pe care a pilotat-o întreaga viață profesională, finalul de carieră i-a adus o experiență nouă: un zbor la manșa unui F-16 Fighting Falcon, în dublă comandă. În cabină i-a fost coechipier un vechi prieten și coleg, comandorul Marin Mihăiță.
La sol, așteptând cu emoție o ultimă aterizare în siguranță, i-au fost soția și fiica. Și prieteni și colegi, cărora greu le vine să creadă că Motanu nu va mai face de acum înainte tonouri la zboruri demonstrative.
 
Fidel MiG-ului 21, până la contopire cu pasărea din dural și flacără, așa cum au fost cei alături de care s-a format ca pilot militar, începând cu Dorel Luca și, în anii din urmă, Gheorghe „Gică” Stancu, Dan „Motanu” Moise a vegheat la liniștea cerului alături de camarazii săi timp de 25 de ani, bună parte din timp (până în anul 2013 atunci când MiG-21 s-a mutat pe aerodromul de la Mihail Kogălniceanu) la celebra celulă de alarmă pe care o știm din cărțile lui Doru Davidovici. "Celula de alarmă înseamnă a doua noastră casă, ca piloți de vânătoare, pot să spun cu mândrie că am executat serviciul de poliție aeriană sub comandă NATO încă din prima zi, în 2004, tot pe această locație, la manșa MiG-ului 21, și tot eu eram de serviciu când a venit ordinul de suspendare a zborului cu această aeronavă, în aprilie 2022. Dacă vreți mai multe detalii vi le dă soția mea... Mai mult am dormit cu Dodo, cu Miță decât am dormit acasă în acești 25 de ani.”
Ca instructor a pregătit câteva generații de piloți, unii dintre ei astăzi piloți de F-16.
A ars ultimul zbor din carieră alături de „Viperele de Bărăgan” cu aceeași intensitate cu care a făcut prima simplă.
Mi-am servit țara aproape 25 de ani cu MiG-ul 21, mi-a fost un avion drag.
 MiG-ul și-a făcut datoria din plin, merită toată aprecierea și toată considerația, dar odată cu trecerea timpului trebuie să evoluăm, iar F-ul 16 e un pas înainte, sper spre F-35. Când o să fiu pensionar să vin la "Porțile deschise" la Borcea, unde peste 10 ani sper să văd F-35.
Nu am niciun regret, plec cu sentimentul datoriei împlinite, asta le doresc tuturor colegilor”.
 
Îți mulțumim pentru că ne-ai vegheat!
 
 
****
Comandorul Daniel Moise a învățat de la cei mai buni și a reprezentat Forțele Aeriene Române cu pasiune la showuri aeriene de tradiție, la nivel național și internațional.
 A dus mai departe cu pasiune tradiția de a prezenta în zbor avionul MiG-21 LanceR la show-urile aeriene naționale şi internaționale, printre ultimele participări fiind Kecskemét Air Show în Ungaria si Luxeuil în Belgia, în 2021.
"Pentru mine, participarea la Kecskemét International Air Show 2021 a fost o premieră, deoarece am prezentat singur, în zbor, aeronava MiG- 21 LanceR. 
Sper că am făcut-o cu onoare. Am avut şansa de a zbura şi cu varianta clasică a acestei aeronave. Am crescut în liceul militar de la Breaza şi şcoala militară cu cărțile lui Doru Davidovici şi Dumitru Fozzie Berbunschi, au început să îmi crească aripi de argint lângă Dorel Luca şi l-am avut camarad pe Gică Stancu.
Cu generalul de flotilă aeriană Cătălin Băhneanu am avut onoarea să zburăm împreună în dublă comandă la diferite evenimente aviatice.
Da, de jos se vede frumos. Acolo, în cabină, este nevoie de multă matematică, fizică, aerodinamică, multe cunoştințe tehnice. E necesar să cunoşti tot ce trebuie despre avion, să-l simți, să fii una cu el... Sus, în timpul evoluției, eşti conectat la tot ceea ce ai de făcut, iar timpul se comprimă. Eşti atent la tot ce te înconjoară, la avionică, la timpi... Abia poți să vezi publicul, dar mă bucur atunci când aterizez şi mă dau jos din cabină." - gândurile comandorului Daniel "Motanu" Moise
 
Foto, text: Mirela Vîță, Adrian Sultănoiu