Nava-Școală ”Mircea” ajunge la Napoli, în Italia

Cristina Sîmbeteanu · 30.04.2022
Nava-școală „Mircea” – Ambasadorul onorific al României pe mări și oceane, acostează sâmbătă, 30 aprilie, în portul Napoli din Italia, pentru o escală de patru zile. În perioada staționării în portul italian, nava va fi deschisă pentru vizită după următorul program:
30 aprilie – între orele 15:00 și 18:00
1, 2 și 3 mai – între orele 09:00 – 13:00 și 15:00 – 18:00.
 
Nava-școală „Mircea” a pornit din portul militar Constanța, pe 24 martie 2022, într-un marș de instrucție de 54 de zile, având la bord 92 de cadeți, elevi în anul I la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”.
 
Pe durata voiajului de instrucție, cea mai longevivă navă din dotarea Forțelor Navale Române a avut escale în porturile: Souda din Grecia, Sète din Franța și Castellón din Spania, fiind invitatul de onoare la festivalurile de tradiții maritime Escale á Sète și Escala á Castelló.
 
După escala din Napoli, velierul va mai face un popas în portul Istanbul din Turcia, înainte de a reveni acasă, pe data de 17 mai, când aniversează 83 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române.
 
Misiunea navei-școală „Mircea” este de a instrui viitorii ofițeri și maiștri militari de marină în domeniul practicii marinărești și de a reprezenta România și Forțele Navale Române în activități de diplomație navală.
 
Vă salutăm cu drag și cu dor din Napoli. Am parcurs deja aproape 3000 de mile marine din cele peste 4.300 alocate acestui marș de instrucție. Suntem pe drum spre casă cu doar două escale rămase, aceasta din Napoli și ultima, la Istanbul.
Suntem bine, istoviți, dar bucuroși, marea este prietenoasă cu noi, dar și noi suntem mult mai pregătiți să îi facem față.