Elevii de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale, la bordul navelor militare fluviale

Forțele Navale Române · 31.03.2022
Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” organizează, în perioada 28-31 martie, exercițiul de antrenament în teren cu trageri de luptă „Danube Protector 22”, care se desfășoară pe Fluviul Dunărea, pe Brațul Măcin și în Poligonul Babadag, în vederea dezvoltării nivelului de instruire al grupului de luptă fluvial, al echipajelor şi a capabilităţilor din subordinea acestuia, privind capacitatea de conducere, comandă și control, precum și executarea şi evaluarea misiunilor specifice.
 
Activitățile de instruire pe fluviu au reprezentat și un bun prilej pentru a ambarca 45 de elevi de la Școala Militară de Maiștri a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, care au asistat la exercițiile de tragere executate pe Dunăre.
 
În urma experienței de pe fluviu, am adunat câteva impresii de la viitorii maiștri militari:
Tudor Adrian, elev în anul II la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” - „Împreună cu colegii mei, urcăm pe rând la bordul navelor fluviale: Monitorul fluvial 45 „Mihail Kogălniceanu”, Vedeta blindata 176 „Rahova”, precum și Vedeta blindată 177 „Opanez”. Ne deplasăm astfel către punctul de tragere, de unde privim manevrele exercițiului. Urmărim în acțiune mitralierele de 14,5 mm, manevrele specifice exercițiului și sistemul de pavilioane arborate pentru desfășurarea exercițiului.
O primă impresie plăcută o reprezintă profesionalismul de care membrii echipajului dau dovadă, astfel tragerile se execută conform regulamentului.
Am remarcat cu încântare și tehnica și aparatura cu care navele sunt dotate. Am putut vedea în funcțiune sistemele de radar de ultimă generație, sistemul de supraveghere 360 de grade al monitorului „Mihail Kogălniceanu”, sistemul de termoviziune, precum și stațiile radio ultraperformante, care au reprezentat un deosebit interes pentru mine ca elev al specializării Comunicații navale și observare semnalizare. ”
 
„Sunt elev caporal Anghel Ionela. Am avut șansa de a participa la un exercițiu de tragere pe fluviu, pus în practică de navele militare fluviale.
Am urmărit cu mare atenție exercițiul desfășurat de militari. Experiența a fost completată de turul fiecărei nave, unde militarii de la bord ne-au prezentat fiecare compartiment.
La final de zi, cred că cel mai potrivit cuvânt pentru a descrie experiența ar fi „precizia” - de asta au dat dovadă toți membrii navelor, deoarece la un astfel de exercițiu nu este loc de greșeli, iar noi elevii am fost impresionați de standardele de pregătire ale militarilor de la fluviu.”
 
„Sunt elev caporal Gheorghete Alexandra și am participat împreună cu colegii mei la activitatea desfășurată la Peceneaga, unde am avut ocazia de a vedea pentru prima dată desfășurarea unei trageri artileristice între nave și obiectivele aflate pe uscat.
Exercițiul de tragere s-a desfășurat în condiții de maximă siguranță și au fost luate toate măsurile de protecție pentru a preveni incidentele neplăcute. La bordul navei, de unde am privit felul în care militarii executau tragerea, am observat respectul și camaraderia dintre cei din echipaj. Au împărtășit cu noi experiențele lor și ne-au explicat manevrele care au loc la bord la astfel de exerciții.
Ni s-a oferit și ocazia de a vizita toate navele care au participat la exercițiu. Nave oricând pregătite de luptă, cu militari pregătiți, ce ne-au răspuns la fiecare întrebare.
Mă bucur că am avut oportunitatea aceasta, deoarece absolvirea se apropie cu pași repezi, urmând să facem parte și noi din aceste echipaje.”
 
Foto: Cristian Vlăsceanu