,,Deși o oră de zbor necesită pregătire intensă, merită fiecare moment.”

Mădălina Burlacu · 12.01.2022
Locotenentul Răzvan Macovei, pilot în Escadrila 951 Aviație Instrucție Avansată din Baza 95 Aeriană este primul pilot român care a brevetat în cadrul Programului ENJJPT (Euro NATO Joint Jet Pilot Training), singurul program multinațional din lume care pregătește piloți de luptă pentru NATO, unul dintre primii 2 piloți trimiși de Forțele Aeriene Române la instruire în cadrul ENJJPT și primul care ,,și-a primit aripile americane" în cadrul acestui Program, finalizând etapele de zbor pe aeronavele T-6 Texan și T-38 Talon.
 
Răzvan ne împărtășește aspecte ale acestei frumoase experiențe care i-a marcat existența și pentru care este recunoscător tuturor celor care i-au fost alături, mărturisindu-ne că până acum nu a descoperit o meserie mai frumoasă decât zborul: ,,Deși o oră de zbor necesită pregătire intensă, merită fiecare moment. În timpul zborului parcă nu există bariere. Te concentrezi asupra misiunii și abia la final realizezi cât de frumos a fost.”
 
De când a intrat în sistemul militar și-a dorit să zboare și a avut șansa să învețe lucruri pe care n-a crezut vreodată că le va vedea: ,,Aici am șansa să mă dezvolt și să îmi depășesc limitele. Fiind prima mea pregătire de specialitate în afara țării nu am știut la ce să mă aștept. Acolo am intrat foarte repede într-un colectiv ce avea ca mai târziu să devină foarte unit. Am avut colegi din SUA, Italia, Turcia, UK în promoție, dar am avut ocazia să întâlnesc colegi și instructori din toate cele 14 țări partenere. Deși programul este definit de o standardizare cu foarte puține devieri, am avut surpriza de a învăța diferite moduri de a aplica teoria.”
 
Chiar dacă a fost în prima promoție de piloți români care a brevetat în cadrul programului ENJJPT, a colaborat foarte des cu colegii și instructorii români din cadrul programului: ,,Cheia succesului acolo este cu adevărat colaborarea, nu există destul timp să înveți doar din greșelile tale. Era necesar să ții cont de experiența altora pentru a nu repeta aceleași greșeli și a avea timp să înveți cât mai multe tehnici noi.”
 
La cursul de perfecționare de la Baza Aeriană Sheppard l-a impresionat experiența din teatre de operații a multor instructori: ,,Este extraordinar să execuți misiuni de antrenament și să îți asocieze cineva ceea ce faci cu ceea ce este necesar în condiții de luptă reale, așa am început să văd zborul și din altă perspectivă.
 
Pe perioada cursului am zburat pe aeronava T-6A „Texan II’’, cu motor turbo-prop, care a fost de departe cel mai puternic avion cu elice pe care l-am pilotat, și T-38C „Talon’’, supersonic cu motor reactiv, unul din cele mai solicitante avioane. Zborul pe T-38C a fost neașteptat de intens. Deși avionica este modernă, aparatul are o vechime de peste 50 de ani și asta îl face foarte dificil de pilotat și totodată destul de periculos.”
 
Răzvan povestește că a avut șansa să lucreze cu oameni de încredere și transparenți și a format relații apropiate între colegi. Pe termen mediu și lung își dorește să devină instructor și să împărtășească bucuria zborului noilor colegi: ,,Aștept să reiau activitatea de zbor cât mai curând și sunt curios cum se va desfășura următoarea pregătire.”
 
Familia și logodnica sunt cei care i-au oferit susținerea de care avea nevoie și l-au motivat să-și depășească limitele: ,,Fără ei și fără cooperarea cu colegii români nu știu cât de greu ar fi fost. Sper ca și eu la rândul meu să reușesc să-i ajut pe noii colegi ce vor veni.”
Primul gând atunci când face referire la Baza 95 Aeriană este asocierea cu un colectiv minunat: ,,Lucrez în Baza 95 Aeriană din 2018 și aici am făcut trecerea de la școală de zbor la aviație de vânătoare.”
 
Primul pilot român care a brevetat în cadrul programului ENJJPT, locotenentul Răzvan – Ionuț Macovei are 27 de ani și este pilot instructor în cadrul Bazei 95 Aeriană. Este absolvent al Colegiului Militar Liceal „Ștefan cel Mare’’ Câmpulung Moldovenesc, al Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă’’ Brașov, al Școlii Superioare de Aviație Civilă Strejnicu, Ploiești și Băneasa, al Cursului de Bază Aviație Naviganți Școala de Aplicație a Forțelor Aeriene, Boboc și al Euro-NATO Joint Jet Pilot Training, Sheppard Air Force Base, Wichita Falls, Texas, SUA.
 
Născut în Gura Humorului, județul Suceava, încă din școala generală a fost impresionat de uniforma militară și de respectul pe care o impunea la vârsta respectivă. Citatul după care se conduce este „The only guarantee to failure is to stop trying” a lui John C. Maxwell.
 
Răzvan, suntem foarte mândri de tine și îți dorim mult succes și în viitor!