Un Crăciun la Papa

Mirela Vîță · 23.12.2021
Se numește Crăciun și zboară pe tot globul, transportând lucruri pe care alții le așteaptă cu nerăbdare. Nu are un sac de cadouri, dar lucrează la SAC (Strategic Airlift Capability), iar sania sa zburătoare este un C-17 Boeing Globemaster III.
 
Mai precis, Crăciunul nostru este pilot militar, iar noi suntem siguri că o parte dintre misiunile sale sunt la fel de formidabile ca ale vestitului Moș de la Polul Nord.
Lt. cdor. George Crăciun se află în Ungaria, la Papa, din 2016, în cadrul Strategic Airlift Capability. Acesta este, pe scurt, un program independent şi multinaţional prin care, din 2008,  12 ţări partenere operează şi deţin în comun trei avioane- cargo cu rază lungă de acţiune, Boeing C-17 Globemaster III. Fiecare naţiune participantă deţine o cotă parte din orele de zbor ale aeronavelor SAC C-17, care pot fi utilizate pentru misiuni, pentru a răspunde nevoilor apărării naţionale, angajamentelor NATO, UE sau ONU şi ajutor umanitar.
  Dintre nenumăratele misiuni efectuate în cele 2200 de ore de zbor de către ofiţerul român, pilotând una dintre cele mai mari aeronave militare de transport din lume, sunt câteva situații cu adevărat excepționale, în care echipajele au reușit să aducă o rază de speranță oamenilor aflați în dificultate sau chiar să contribuie la salvarea de vieți. De exemplu, după ce insula Saint Martin a fost afectată de uraganul Irma în 2018, o aeronavă C-17 a fost solicitată pentru evacuarea personalului civil aflat în dificultate. Condițiile au fost drastice: “Doar aeronavele militare mai operau pe aeroportul afectat grav. Bucăți din acoperișuri se aflau încă lângă pistă. Pe insula nu mai funcționa  curentul electric, rezervele de apă și mâncare erau la minim, criminalitatea în creștere. Am livrat provizii de alimente, medicamente și echipament medical.
 O altă misiune memorabilă a fost cea de transport echipament medical pentru lupta împotriva Covid-19, misiune solicitată de  România la începutul pandemiei, în 2020.”A fost o bucurie imensă  să știu că aceste echipamente medicale au fost distribuite în spitalele din toată țara, protejând personalul medical aflat în linia întâi. Am simțit că pot oferi ceva înapoi țării care a investit în pregătirea mea de pilot.”
  Totuși cea mai impresionantă misiune la care a participat a fost cea de evacuare a personalului civil din Kabul- Afganistan, în august 2021, după ocuparea capitalei de către regimul taliban. “Personal am luat parte la patru zboruri de evacuare în acea perioadă, în condiții cu totul speciale. Imaginea era cea dintr un film apocaliptic SF, unde fiecare încearcă să se salveze la bordul unei aeronave, indiferent de destinație…Condițiile de operare au fost cu totul excepționale:“Turnul” era un dispecer cu o stație radio aflat într-un autoturism,  aterizările și decolările erau executatea pe răspunderea pilotului, personalul civil se află uneori pe pistă fără aprobare, mijloacele de navigație nu erau complet funcționale , motoarele au rămas pornite pe durata staționării, răzleț puteai observa trasoare venind din zona orașului. Am fost martor la  bucuria imensă a acestor refugiați odată ce se îmbarcau știind că sunt salvați, lăsând totul în urmă, având asupra lor doar documentele de identitate. M-au emoționat în special copiii, pe chipul cărora puteai să citești prin ce suferințe au trecut. La un zbor la care am luat parte, am depășit de trei ori capacitatea maximă de pasageri pentru aeronava C-17 Globemaster, reușind să evacuăm 528 de persoane, majoritatea copii și femei. Bineînțeles, în acea ocazie s-au luat  măsuri speciale pentru siguranță zborului.”
***
Așa-i că și Crăciunul nostru ne face mândri? Felicitări lt.cdor. George Crăciun și tuturor colegilor români de la Papa, care de ani de zile își îndeplinesc misiunea conștienți că au o mare responsabilitate: “într-o organizație multinațională, ai datoria să oferi intotdeanua o imagine bună, să fii serios, integru. Să fii conștient că îți reprezinți țară indiferent dacă ești în uniformă sau civil, în misiune sau la restaurant.”
 
O asemenea carieră de succes a fost construită pe multă muncă și perseverență:
Locotenent-comandorul George Crăciun a pilotat, la Baza 90 Transport Aerian, aeronava C-130 Hercules, în perioada 2009 -2016, apoi, în vederea încadrării unei funcții în cadrul programului multinațional Strategic Airlift Capability, a absolvit în SUA cursul de calificarea inițială PIQ (Pilot Inițial Qualification) pe  C-17 Globemaster, una dintre cele mai mari aeronave militare de transport.  După calificarea inițială de copilot a continuat pregătirea, devenind comandant de aeronavă C-17, apoi pilot instructor, împărtășind din experiența sa celor nou-veniți în program. 
După zboruri solicitante, lt.cdor.Crăciun își încarcă bateriile în sânul familiei: “Nimic nu se compară cu a fi întâmpinat de copii și soție după o misiune epuizantă. Am găsit aici suportul moral pentr  a trece peste toate dificultățile. Să fii detașat în altă țară, deși pare frumos, nu e întodeauna ușor. E greu să păstrezi legătura cu prietenii, părinții, bunicii. Simți această lipsă, mai ales acum în prag de sărbători.”
 
 La fel ca Moșul mult așteptat iarna de copiii din întreaga lume, pilotul Crăciun și colegii săi ne dau o lecție de perseverență, solidaritate și curaj, zburând pe tot globul, îndeplinind dorințe pe tot parcursul anului, dar cu gândul mereu acasă, unde cei dragi îi așteaptă.
Ne bucurăm că le-am aflat povestea și le dorim sărbători fericite!