Doi veterani la 102 ani de viață și 102 ani de istorie

Mădălina Burlacu · 03.12.2021
Cu prilejul aniversării a 102 ani de către colonelul în retragere Ion Procopie și de către locotenentul în retragere Ion Andrioaei, militari din cadrul Bazei 95 Aeriană le-au trecut pragul caselor pentru a le arăta prețuirea, recunoștința și admirația pe care le merită.

Locotenentul în retragere Ion Andrioaei s-a născut pe 3 decembrie 1919, în satul Prăjești, comuna Măgirești, județul Bacău. O vie pildă istorică la această venerabilă vârstă, ne mărturisește cu seninătate: ,,În 1941 ne-am dus la Tiraspol. Am trecut Nistru. Dincolo de Nistru erau niște cazărmi sovietice. Erau vreo trei încăperi. Ne-au băgat acolo. Pe urmă noi am stat un an de zile în Tiraspol. Noi ajutam frontul, în urma frontului.”
 
Ca pe un act firesc pe care îl povestește în folosul generațiilor viitoare, veteranul nostru refuză să-și conștientizeze eroismul și dă dovadă de o autentică modestie și înțelepciune.
 
Din Moinești, județul Bacău, colonelul în retragere Ion Procopie s-a născut pe 5 decembrie 1919, în comuna Solonț și a plecat pe front pe 15 martie 1944 mărturisind cu o luciditate și memorie de invidiat că ,,Am fost repartizați o parte lângă Brăila și o parte în Dobrogea. În Tulcea era o comună mare care avea cariere de piatră unde am făcut instrucție cu soldații din contingentul cu care am plecat pe front. Prima dată am plecat în Basarabia, într-o regiune care se numea Cetatea Albă. Ne-am retras pe 22 august, am trecut Dunărea, iar niște bătrâni de acolo ne-au dat brânză cu smântână și mămăliguță caldă. O țin minte…”


 
Veritabile modele de vitejie, devotament și responsabilitate, bravii noștri veterani au scris istoria și reprezintă un exemplu pentru noi toți. Considerând că datoria și sacrificiul suprem nu pot fi contestate, abnegația pe care ei au dovedit-o apare astăzi, mai mult ca niciodată, din culisele istoriei, spre a ne oferi o lecție de viață.
 
Vă mulţumim pentru tot ce aţi făcut în serviciul patriei şi pentru că aţi apărat cu propria viaţă valorile naţionale!
 
La mulți ani bravilor noștri veterani de război, la împlinirea vârstei de 102 ani!