„Ochii din cer” ai fregatei „Regina Maria” la exercițiul NIRIIS 21

Nicoleta Burlacu · 03.12.2021
În perioada 22-30 noiembrie, fregata „Regina Maria”, cu elicopter IAR Puma Naval și un detașament de scafandri de luptă de incursiune ambarcați la bord, a participat la exercițiul multinațional NIRIIS 21, organizat de Forțele Navale ale Greciei.

Ca parte a grupării navale permanente a NATO SNMG2, fregata a arborat drapelul național al României, în raioanele de acțiune din proximitatea insulei grecești Creta, alături de celelalte 18 nave și 5 submarine participante la exercițiu. În vederea creșterii interoperabilității navale și a îmbunătățirii pregătirii operaționale tehnice și tactice la nivel aliat, exercițiul structurat pe un scenariu fictiv a inclus seriale ce s-au succedat fără încetare din prima până în ultima zi, comanda secvențelor fiind preluată rând pe rând de fiecare navă participantă.

Asigurarea protecției forței în cele 3 medii de luptă a fost antrenată gradual, prin inserarea în scenariul NIRIIS a acțiunii ofensive a 11 nave „inamice”, a 3 submarine și o serie de aeronave ale Forțelor Aeriene Elene. Acestea au creat situații realiste, la care echipajul fregatei „Regina Maria” a răspuns prompt, demonstrând buna pregătire a militarilor români.

”Ritmul acțiunilor NATO este într-o continuă creștere, nu doar în Marea Neagră, ci și în Marea Mediterană, mediul strategic de securitate impunând adaptarea reacțiilor navale, date fiind riscurile și amenințările specifice acestor regiuni. Ca membru NATO, România are obligația de a contribui la apărarea colectivă și de a participa la acțiuni de menținere a păcii. Noile provocări de securitate și-au pus amprenta și pe scenariile exercițiilor multinaționale, inclusiv NIRIIS 21. Pentru serviciul de luptă aviație, constituit la bordul fregatei „Regina Maria”, provocarea a constat în executarea de misiuni în timp cât mai scurt cu elicopterul IAR Puma Naval în cadrul momentelor tactice primite. Scenariul, bazat pe o situație regională fictivă în deteriorare ce necesită evacuarea de personal necombatant, a inclus un număr semnificativ de platforme navale și aeriene. Elicopterului IAR Puma Naval i-au revenit misiuni de supraveghere navală și menținere a unei imagini maritime de suprafață recunoscute în sprijinul operației de evacuare. Cu o experiență îndelungată, deprinsă prin participarea la misiuni și exerciții multinaționale la bordul fregatelor românești tip T22, echipajul, specialiștii și tehnicienii de la bord au reușit într-un timp scurt, să pregătească aeronava pentru zbor și să decoleze pentru a-și atinge obiectivele. Rapiditatea și eficiența unor astfel de misiuni,  dincolo de buna pregătire a personalului serviciului de luptă aviație, se bazează pe o strânsă cooperare cu echipajul navei. În cadrul exercițiului NIRIIS 21, am avut onoarea de a-l avea, pentru a doua oară în acest an la bordul elicopterului Puma Naval, pe comandantul grupării navale permanente a NATO SNMG2, contraamiral de flotilă (Italia) Stefano Russo. Aprecierile acestuia, transmise după apuntarea la bordul fregatei, vizează întregul serviciu de luptă aviație, o confirmare a profesionalismului și devotamentului acestora.”- a precizat comandantul serviciului de luptă aviație, căpitan comandor Petre Pavlov.

Prezența la bord a elicopterului multirol este un factor multiplicator pentru navă, extinzând capabilitățile operaționale ale navei. Puma Naval poate fi configurat pentru lupta antisubmarin, lupta împotriva navelor de suprafață, supraveghere maritimă și căutare-salvare pe mare.

„Orice activitate de zbor a elicopterului necesită minuțioase verificări ale instalațiilor și echipamentelor de la bord, în egală măsură importante și indispensabile activității de zbor. Munca noastră implică multă responsabilitate și continuă mentenanță a aparaturii la sol. Foarte importante sunt cunoștințele tehnice de specialitate, perfecționate în mod constant, pentru a fi în permanență în măsură să asigurăm operarea în siguranță a elicopterului.  Pregătirea se realizează în funcție de misiunea primită de aeronavă, eu răspunzând de sistemul electric al elicopterului, siguranța zborului depinde de calitatea muncii mele. Sunt de 8 ani la Grupul 256 Elicoptere, venit direct de pe băncile școlii, și am reușit într-un timp scurt să îmi însușesc principiile de funcționare, ba chiar pot spune că acum este mai mult decât un loc de muncă, este o pasiune. Există o strânsă legătură între noi, specialiștii care asigură tehnic ridicarea de la sol a elicopterului, impusă de complexitatea echipamentelor și interdependența acestora. Responsabilitatea pentru propulsia elicopterului este împărțită între mecanici și electricieni, eu răspunzând de buna funcționare a circuitului electric al motorului. Astfel, mecanic și electrician realizăm o echipă de a cărei eficiență depind mai departe cei care se urcă în cabina elicopterului. În anul împlinirii centenarului Marii Uniri am avut bucuria de a fi la bordul elicopterului Puma Naval la defilarea peste Arcul de Triumf. Am fost emoționat și mândru în același timp știind că aeronava exploatată de mine era privită de toți românii prezenți la parada de 1 Decembrie.”- a spus maistrul militar clasa a IV-a Secuianu Nicolae, specialist echipă tehnică ambarcată.

Elicopterul IAR 330 Puma Naval este considerat a fi „ochii din cer” ai fregatei, pentru rolul pe care acesta îl are din momentul în care aeronava se ridică în aer, când devine o extensie a senzorilor și armamentului fregatei dincolo de linia orizontului.

„Echipamentele radioelectronice reprezintă o interfață între pilot și elicopter și au rolul de a transmite eficient informații despre funcționarea echipamentelor și despre date de interes din zona de operare a aparatului. Funcționarea în parametrii optimi de zbor a tuturor senzorilor radioelectronici necesită o permanentă activitate de verificare și întreținere. Pregătind mereu aeronava pentru zbor s-a creat o legătură de suflet între mine și aparat, știind că de precizia și corectitudinea verificărilor tehnice pe care le execut alături de colegii mei depinde viața celor care urcă în elicopter. Este o responsabilitate uriașă pe care ne-o asumăm la fiecare activitate de verificare sau mentenanță, astfel încât să putem preda de fiecare dată piloților un aparat de zbor certificat tehnic. Participarea la misiuni sub comandă NATO, în care elicopterul IAR Puma Naval execută misiuni cu nivel de performanță și complexitate ridicate mă face să fiu mândru că fac parte din echipa tehnică ce are în responsabilitate aeronava.”- a afirmat specialistul echipă tehnică ambarcată, maistrul militar clasa a IV-a Stancu Răzvan.

Întărirea măsurilor de descurajare a provocărilor la adresa securității la nivel aliat a fost un alt obiectiv al exercițiului, fregata „Regina Maria” acționând în conformitate cu procedurile standard NATO. În scopul creșterii capabilității de descoperire a țintelor navale și avertizare timpurie, elicopterul IAR Puma Naval din organica navei a executat misiuni specifice de recunoaștere maritimă la suprafață.
„Pentru mine fregata „Regina Maria” rămâne imboldul de a-mi depăși limitele. Am urcat la bordul navei prima dată în anul 2005 la comisionarea ei, și atunci nu dispuneam de suficiente cunoștințe despre ce înseamnă un controlor de trafic aerian. Între timp, am reușit să mă perfecționez, să devin stăpân pe cunoștințele mele, și astfel să asigur întregul proces de pregătire a zborului, decolarea și aterizarea elicopterului. Toate acestea conform procedurilor NATO pentru un controlor de trafic aerian sau FDO (flight deck officer). La îndeplinirea cu succes a misiunilor elicopterului conlucrează o întreagă echipă, a cărui muncă nu este întotdeauna vizibilă. Se lucrează sub presiunea unei mari responsabilități, dar asta ne obligă să fim serioși și totodată eficienți pentru a decola elicopterul în timp scurt și în siguranță, imediat după primirea misiunii.

 Activitățile unui controlor de trafic aerian sunt multiple și încep cu pregătirea elementelor de control trafic aerian specifice zonei de acțiune, a verificării legăturilor radio, pentru ca mai apoi să continue cu pregătirea punții de zbor, dehangararea elicopterului și pregătirea acestuia pentru executarea misiunilor primite. În tot acest timp, de la consola de aviație se realizează setările de dirijare radar a aeronavei. Din momentul în care tehnicienii au verificat și aprobat echipamentele pentru zbor, piloții pregătesc elicopterul pentru decolare. Este o legătură permanentă între comanda de navigație, controlorul de trafic aerian și piloţi, o disciplină pe care o respectăm toţi, întocmai şi la timp. Pare a fi rutină, dar acțiunile diferă de la un zbor la altul, prin faptul că misiunile sunt diverse, condițiile meteo sunt variabile, iar decolările și apuntările au amprenta personală a piloților din cabină. Singura constantă rămâne doar responsabilitatea pe care o avem și sentimentul de împlinire pe care îl simţim când se încheie cu succes o misiune de zbor la care ne-am adus aportul, fiecare pe specialitatea sa.”- a spus cu mândrie maistrul militar principal Bulai Mihai, controlor de trafic aerian în cadrul serviciului de luptă aviație.
 
„NIRIIS 21” a fost ultimul exercițiu multinațional din programul de pregătire anual pentru fregata „Regina Maria” ca membru al grupării SNMG-2. Astfel fregata „Regina Maria” își încheie contribuția la misiunile de întărire a măsurilor de asigurare a apărării colective a Alianței Nord-Atlantice, demonstrând din nou că Forțele Navale Române sunt un furnizor de securitate ce deţine personal și platforme operaţionale, dislocabile în arealul Mării Mediterane, pentru îndeplinirea obiectivelor de securitate ale NATO.