În slujba Reginei

Nicoleta Burlacu · 05.11.2021
Miercuri 27 octombrie, Fregata „Regina Maria” a intrat în subordinea grupării navale permanente SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group 2) în cadrul căreia va desfășura misiuni specifice și misiuni de descurajare a provocărilor la adresa securității în aria de desfășurare a Mării Mediterane.

De la plecarea din portul Constanța, nava cu număr de bordaj F222, a străbătut 4 mări, navigatorii și ofițerii de cart au avut de înfruntat o vreme capricioasă, dar în același timp au trebuit să respecte planul de marș conform planificării și să mențină totodată siguranța navigației. Funcționarea senzorilor la bordul fregatei „Regina Maria” este principala responsabilitate a serviciului de luptă senzori și armamente, partea angrenajului F222 care asigură buna funcționare a armamentului și menținerea stării tehnice a echipamentelor de la bord.

Cum anul 2021 se apropie de final, iar pe membrii echipajului fregatei îi găsește pe mare, la datorie, am făcut o incursiune în una din cele patru camere ale inimii „Reginei Maria”, în zona de mentenanță a echipamentelor navei.

„Serviciul de luptă senzori și armamente a marcat anul acesta o serie de realizări notabile, de la mentenanța sistemelor de date criptate- atât de importante în procesul planificării și coordonării la distanță a elementelor de luptă într-un teatru de operații, până la primirea în rândul membrilor echipajului, la S.L. 4, a unor militari noi. La acest moment, prin fluxul funcțional al mentenanței trec toate sistemele de armament și senzori ai navei. Suntem la a treia activare în gruparea navală SNMG2 de anul acesta, am deținut comanda Operației „Sea Guardian” în luna septembrie și am participat la o serie de exerciții multinaționale. Pot astfel să spun cu mândrie că tehnica de la bordul fregatei „Regina Maria” susținută de personalul ce o deservește, a asigurat în permanență capabilitatea navei a duce lupta în toate cele 3 medii întâlnite pe mare: la suprafață, antiaerian și submarin. S-a muncit intens pentru a asigura parametrii tehnici funcționali pe timpul executării misiunilor. Specialiștii, deși reduși numeric, au reușit să realizeze lucruri importante pentru că au investit, în mod constant, timp, expertiză, suflet și dăruire în tot ceea ce au întreprins.”- a afirmat comandantul serviciului de luptă senzori și armamente, căpitan Cătălin Velniciuc.
 
”Sunt 17 ani de când sunt în slujba majestății sale - fregata „Regina Maria”. Sunt anii în care am fost împreună cu colegii mei mai mult decât cu cei dragi. Acest lucru mă face să fiu astăzi ca acasă la bordul navei și să simt întregul echipaj ca o familie. Din anul 2004, F222 și sistemele de senzori sunt și în responsabilitatea mea. Aici am câștigat experiență și cu ajutorul colegilor am reușit să ținem echipamentele în stare de funcționare și, mai mult de atât, să ne putem îndeplini toate obiectivele misiunilor executate împreună cu partenerii din Alianță. De subliniat este contribuția comandanților pe care i-am avut de-a lungul timpului, substanțială fiind baza teoretică solidă pe care au avut-o, precum și proiectele de îmbunătățire pe care le-au susținut pentru tehnica de la bord.”- a declarat comandantul grupului senzori, maistru militar principal Alin Nicolae Georgescu.

Pentru anul 2022, serviciul de luptă senzori și armamente și-a propus să atingă noi obiective: revitalizarea sonarului organic prin îmbunătățirea sistemelor software și hardware, pentru o mai bună supraveghere a situației submarine, în special pentru scurtarea timpului de depistare și clasificare a submarinelor. Modernizarea sistemului de identificare a țintelor navale și aeriene, care să înlesnească operatorilor din punctul de luptă al navei deciziile asupra modului de acțiune este de asemenea un deziderat important.

Maistru militar principal Dumitru Valentin Ungureanu, maistru militar specialist la S.L. 4, este unul din oamenii fregatei „din garda veche”, așa cum își spun cei ce au preluat nava în anul 2004 din Anglia. Prin mâinile sale au trecut toate sistemele de armament și toți senzorii navei. „Munca noastră nu se termină niciodată. Echipamentele funcționează în regim continuu, mai ales în misiuni. Tot timpul sunt anumite sisteme care cedează și asupra cărora trebuie să intervenim cu promptitudine pentru a asigura operativitatea și îndeplinirea misiunilor cu succes. Suntem numiți „bufnițele navei”, pentru orele târzii la care lucrăm, fiind acei membri ai echipajului care nu se văd și care menținem funcționarea unei tehnici complexe, dar care prin dăruirea și priceperea noastră aduce cele mai bune rezultate.
Bucuria noastră, a celor din umbră, este atunci când fregata „Regina Maria” primește aprecieri din partea partenerilor din Alianță, în cadrul serialelor din exercițiile multinaționale sau în urma misiunilor sub comandă NATO. Faptul că de fiecare dată ne întoarcem acasă mândri de realizările noastre ne dă încredere și pentru viitor și am speranța că noile generații de specialiști vor face să bată inima „Reginei Maria” cu aceeași abnegație și tenacitate cu care am făcut-o și noi în ultimii 17 ani, și vor avea voința necesară de a „fura” meserie de la cei care suntem aici pentru ca fregata să reprezinte cu cinste România, așa cum însăși Regina Maria a făcut-o în anii domniei sale.”- a spus emoționat M.m.pr Dumitru Valentin Ungureanu.

Fregata „Regina Maria” a executat, anul acesta misiuni în Marea Neagră și în Marea Mediterană, contribuind la angajamentul permanent al României și al aliaților pentru securitatea și apărarea comună, asigurând prin prezența sa pe mare credibilitatea și relevanța NATO în beneficiul tuturor statelor membre.