Monumentul „Cișmeaua General Georgescu P. Ion”, reinaugurat la Chișinău

Radio Chișinău · 28.10.2021
De ziua Armatei României, 25 octombrie, la Chișinău a fost reinaugurat și sfințit monumentul „Cișmeaua General Georgescu P. Ion”, situat în parcul Valea Morilor.

Acesta a fost instalat în anul 1937, în cinstea victoriilor purtate de Armata Română în luptele de la Mărăști și Mărășești. Cișmeaua era cunoscută pe vremuri ca „Izvorul generalului Pion” și asta pentru că generalul Pavel Ion Georgescu, care era numit prescurtat Pion, a fost inițiatorul amenajării acestui monument.

Istoricul Anatol Petrenco povestește că pe monument sunt mai multe inscripții, care poartă amintirea evenimentelor istorice petrecute în această regiune.
„În spatele acestui monument sunt trei plăci pe care sunt evocate niște evenimente tragice din istoria noastră. Este vorba despre anul 1940 atunci când URSS a cotropit Basarabia, nordul Bucovinei, ținutul Herța și în perioada din iunie 1940 până în iulie 1941, au fost capturate și torturate mai multe personalități istorice. Cadavrele acestora au fost găsite în gropi la ieșirea din parc. Astăzi suntem martorii recuperării memoriei noastre istorice, recuperării unui monument important care a fost distrus de către conducerea sovietică”.

Ministrul Culturii de la Chișinău, Sergiu Prodan consideră că restabilirea acestui monument este un pas în procesul de redobândire a memoriei naționale.

Prezent la eveniment, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a spus că faptele ostașilor români au contribuit la edificarea României moderne și a armatei de astăzi.
„Vreau să folosesc acest prilej pentru a adresa felicitări militarilor Armatei Române, celor care se află în serviciu activ, veteranilor, celor în retragere, precum și eroilor Armatei Române, fără de contribuția cărora, România nu ar fi fost astăzi un stat membru și respectat al Uniunii Europene și al NATO, un stat care este mereu alături de Republica Moldova pe calea sa europeană”.

Monumentul „Cișmeaua General Georgescu P. Ion” a fost restabilit în baza unei fotografii de arhivă, care s-a păstrat din 1942.Sursa: Radio Chișinău