Declarația de presă a ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă

MApN · 20.10.2021
”Bine ați venit în România, domnule Secretar al Apărării Austin!
Prezența dumneavoastră în România ne onorează.
Vizita de astăzi constituie un moment important de recunoaștere a eforturilor și cooperării excepționale în domeniul apărării. În această dimineață, am avut ocazia ca, împreună, să reiterăm importanța și consistența Parteneriatului Strategic solid între națiunile noastre.
Suntem într-un moment special al relației noastre bilaterale. Marcăm anul aceasta 10 ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI, 5 ani de la certificarea capacității operaționale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore de la baza militară Deveselu și 25 de ani de la deschiderea în România a Biroului pentru Cooperare în domeniul Apărării.
Parteneriatul Strategic cu SUA reprezintă pilonul de bază pentru securitatea și apărarea României, iar pentru aceasta vă mulțumim.
Încrederea și respectul reciproc între militarii noștri s-au dezvoltat și consolidat în cei 19 ani de acțiuni în comun în Afganistan și folosesc acest prilej pentru a le mulțumi militarilor români și americani pentru modul cum și-au îndeplinit misiunile. Aduc un omagiu celor care și-au pierdut viața în acest teatru de operații și exprim recunoștință familiilor acestora.
Avem o Foaie de parcurs comună, iar implementarea liniilor strategice și a domeniilor concrete de cooperare incluse în acest document este extrem de importantă. Mă refer în principal la: aprofundarea cooperării la Marea Neagră în domeniile terestru, maritim și aerian; continuarea rotației forțelor SUA în regiune în sprijinul descurajării și apărării pe flancul Estic; modernizarea și interoperabilitatea forțelor noastre;  cooperarea în domeniul securității cibernetice, respectiv sprijin în domeniul creșterii rezilienței.

Pe timpul întâlnirii am discutat subiecte relevante pentru consolidarea parteneriatului strategic între țările noastre. Astfel, am abordat provocările cu care ne confruntăm și, mai ales, răspunsurile pe care trebuie să le definim unitar și coerent. În acest sens, am evaluat modalitățile de consolidare a cooperării la Marea Neagră pornind în mod natural de la evoluțiile din mediul regional, cu accent pe situația de securitate, dezvoltările din țările partenere din regiunea Mării Negre pe care le-ați vizitat în ultimele doua zile.
Marea Neagră este și va continua să fie un centru de greutate strategic extrem de important pentru securitatea europeană și euroatlantică.
Întărirea posturii de descurajare și apărare, inclusiv prin consolidarea prezenței forțelor armate americane pe teritoriul României, precum și dezvoltarea capabilităților proprii relevante și interoperabile reprezintă soluții pentru a contracara asertivitatea Federației Ruse.
Am salutat primirea de către România a statutului Dependable Undertaking,  care facilitează accesul la tehnologia americană de ultimă generație. După cum știți, derulăm deja proiecte semnificative pentru înzestrarea Armatei, pe baza alocărilor bugetare relevante de 2% din PIB. Sistemul de rachete sol-aer cu bătaie mare (PATRIOT), Sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare (HIMARS), avioanele multirol F16, transportoarele blindate Piranha 5 și sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă sunt câteva exemple elocvente.
Remarc, în mod special, investițiile semnificative americane de la Bazele Aeriene Mihail Kogălniceanu și Câmpia Turzii, Poligoanele Cincu și Babadag.
Doresc să folosesc acest prilej pentru a mulțumi încă o dată părții americane, personal, Secretarului apărării Austin, pentru sprijinul SUA în atingerea acestor obiective.
Un punct distinct al discuțiilor noastre l-a constituit Summit-ul NATO de la Madrid din iunie anul viitor, din perspectiva apărării. Au mai rămas opt luni până la această reuniune deosebit de importantă și s-a demarat deja pregătirea agendei. Am identificat poziții comune legate de adaptarea Alianței, prin ceea ce denumim procesul NATO 2030, de consolidare a unei posturi de descurajare și apărare eficiente, pentru contracararea amenințărilor la adresa securității aliaților, indiferent de originea lor.
Ne dorim ca Alianța să rămână puternică și capabilă să își protejeze toți membrii săi și să răspundă preocupărilor acestora. De aceea, pentru România, relația transatlantică rămâne un pilon important al politicii noastre de apărare. În acest context, aș vrea să menționez aprecierea pe care Președintele Iohannis a transmis-o Președintelui Biden și administrației SUA, la Summit-ul B9 de la București, „pentru sprijinul valoros, reînnoit, pentru NATO și Articolul 5 al Tratatului de la Washington”.
Vom continua consultările noastre bilaterale. Obiectivele sunt clare: avem nevoie de consolidarea pozițiilor noastre pentru Summit-ul din iunie 2022 și pentru implementarea proiectelor importante de pe agenda cooperării bilaterale în domeniul apărării.
Vă mulțumesc încă o dată pentru vizită și am convingerea că vom continua să ne îndeplinim obiectivele asumate reciproc.” declarația de presă a ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă cu ocazia vizitei Secretarului Apărării SUA, Lloyd J. AUSTIN III, în România