20 octombrie – Ziua Internațională a Controlorilor de Trafic Aerian

Mădălina Burlacu · 20.10.2021
 
Controlorii de trafic aerian sunt cei care veghează asupra siguranței zborurilor, aflându-se în fiecare moment sub presiunea unei responsabilități uriașe. Una dintre cele mai solicitante meserii din lume, ai cărei reprezentanți sunt antrenați să reziste la stres și dovedesc ample cunoștințe de specialitate, garantează siguranța celor din aer, dar și a celor aflați la sol.
Din această categorie face parte și căpitan Raluca Negurici care este de 10 ani controlor de trafic aerian la Baza 95 Aeriană. Absolventă a Colegiului Militar Liceal ,,Dimitrie Cantemir", Breaza și a Academiei Forțelor Aeriene ,,Henri Coandă”, Brașov, la cei 33 de ani, Raluca este născută pentru această meserie, dând dovadă în permanență de implicare maximă și devotament profesional.
,,Am ales colegiul militar ca pe o provocare. Fratele meu absolvise Liceul de Poliție, iar între noi a existat dintotdeauna o concurență productivă, pe principiul motivației și ambiției profesionale.
Am ales aviația ca unică opțiune viabilă pentru mine, iar pentru specialitatea de controlor de trafic aerian am fost singura bifată la depunerea dosarului de admitere.
Dacă ar fi să spun ce înseamnă pentru mine profesia de controlor de trafic aerian, ar trebui să mărturisesc că este tot ce îmi doresc din punct de vedere profesional și să afirm cu toată sinceritatea că îmi place și îmi doresc să fac acest lucru întreaga mea carieră.
Pentru copiii mei, înseamnă că mama are grijă de avioane și elicoptere și că le trimite, uneori, ca ei să le salute, iar pentri ceilalți înseamnă, probabil, că tai bilete.
Din punctul meu de vedere, a fi controlor de trafic aerian reprezintă una dintre cele mai frumoase meserii, cu satisfacții zilnice și culminând cu încheierea în condiții optime a fiecărui ștart.
Nicio zi de zbor nu seamănă cu cealaltă, fiecare în parte venind cu noi provocări, pe care împreună le depășim, reușind să plecăm acasă după fiecare tură, cu satisfacția profesională a misiunii îndeplinite.
Baza 95 Aeriană reprezintă a doua mea casă, unde am întâlnit oameni deosebiți, care mi-au devenit prieteni și familie. Îmi doresc să trec în rezervă ieșind pe poarta pe care am intrat cu pași timizi în calitate de tânără sublocotentă, dar, în momentul bilanțului, cu pași siguri și cu fruntea sus.
Pot afirma cât de norocoasă sunt să fac parte dintr-un colectiv frumos și unit, pe care mă pot baza atât la serviciu, cât și după poarta unității. Sunt înconjurată de colegi tineri, dornici să învețe și să se desăvârșească din punct de vedere profesional, pentru care trebuie să ținem ștafeta sus cu scopul de a-i motiva și transmite încredere în propriile forțe deoarece meseria de controlor de trafic aerian nu este una care se învață numai din cărți.
Îmi doresc ca pe viitor să pot participa la cursuri de perfecționare, să fiu martoră a schimbului de generații, a tehnicii din dotare și să găsesc soluții și răspunsuri pentru toate situațiile care apar.
În cei 18 ani de când sunt în sistemul militar, am întâlnit mai multe persoane care și-au pus amprenta pe împlinirea mea, de la latura umană și militară și până la cea profesională. Am avut lectori de care am învățat să empatizez și, uneori, să fac compromisuri, comanadant de companie care a reușit să fie un lider exemplar, comandant direct și șef care a înțeles că, pentru a da randament maxim, pentru a fi cea mai bună versiune a ta, trebuie întotdeauna să găsești echilibrul dintre familie și profesie.
Raluca se conduce după deviza ,,De ce să repetăm greșelile altora, când sunt atât de multe greșeli noi de făcut?", mărturisind că este citatul care a urmărit-o din liceul militar și care a făcut-o mereu să fie în gardă , învățând din fiecare situație și identificând soluții pentru fiecare problemă.
Dacă ar fi vorbesc despre ce îmi place cel mai mult la meseria mea, ar fi greu să selectez un singur aspect, însă pot spune cu certitudine că iubesc adrenalina zilelor cu zbor intens.
Raluca, suntem mândri de oamenii ca tine și îți dorim succes în îndeplinirea tuturor aspirațiilor profesionale și personale!
”God made air traffic controllers so pilots can have heroes too.”
La mulți ani tuturor cotrolorilor de trafic aerian!