Ștafeta Veteranilor Invictus, ediția a VIII-a

Ion Gabriel · 06.10.2021
Ștafeta Veteranilor Invictus, ediția a VIII-a
 
Cu gândul la eroii neamului, cu sufletul aproape de militarii răniți, cu inima plină de dragoste pentru România, voluntarii Invictus, alergători și cicliști, militari și civili, parcurg, în aceste zile, pe cele trei trasee ale Ștafetei Veteranilor, ediția a VIII-a - albastru, galben și roșu - de la Mărășești, Făgăraș și Chișinău, până la Carei.

Ștafeta Veteranilor, care însumează aproximativ 3800 de kilometri, a luat startul vineri, 1 octombrie, pe traseul albastru, din fața Mausoleului Eroilor din Mărășești.
Momentul de maximă intensitate va avea loc în 25 octombrie, la Monumentul Ostașului Român din Carei, când Ștafeta își va împlini misiunea și va prezenta onorul, în mod simbolic, tuturor celor care s-au jertfit pentru România.

Ștafeta Veteranilor a devenit o tradiție și amintește, în fiecare an, despre spiritul Invictus, acela care trebuie să ne unească pe toți în jurul veteranilor.
Participanții poartă în alergare Drapelul Național, din respect pentru înaintași, din recunoștință pentru veteranii de război, cât și pentru cei plecați dintre noi, a căror lecție de patriotism stă scrisă în inima fiecăruia. Cei ce iau parte la ștafetă se opresc la monumentele ridicate în cinstea celor care au murit pentru ca noi, astăzi, să existăm și rememorează imaginea străbunicilor şi bunicilor noștri care au luptat pentru această ţară şi care sunt, acum, parte din ea.

Atunci când oboseala își va spune cuvântul, își vor repeta ceea ce reprezintă spiritul Invictus: ”Să te ridici și să lupți în continuare. Pentru eroii noștri, pentru România!”
Ștafeta Veteranilor este un eveniment organizat de voluntari cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, care și-au propus să promoveze memoria eroilor români prin intermediul sportului.În fața Mausoleului Eroilor din Mărășești, s-a dat startul Traseului Albastru al celei de-a VIII-a ediții a Ștafetei Veteranilor, traseu denumit după una dintre culorile Drapelului României.
Participanții la eveniment au adus ștafeta în Piața Unirii din municipiul Focșani, unde au fost aplaudați de cei prezenți, iar comandantul garnizoanei Focșani i-a felicitat pentru curaj, implicare și devotament și le-a urat succes în acțiunile viitoare, asigurându-i de sprijinul său.
Ștafeta a fost predată celor care o vor duce în alergare către Buzău. Mai bine de 70 de km au alergat focșănenii până la Buzău, însă pentru ȚARĂ nimic nu-i prea greu, nimic nu-i imposibil!
 
Ștafeta albastră a continuat de la Buzău, după ce generalul de brigadă Iulian Daniliuc a predat-o militarului rănit plutonier major Bogdan Dragomir și colonelului (rz) Cristi Mănăilă.
Au alergat 90 de km până la Slobozia, respectul pentru eroii neamului și dragostea față de țară, i-au făcut de neoprit.
 
Ștafeta albastră a ajuns la Slobozia, apoi la Brăila. Nu a fost ușor, alergătorii au fost nevoiți să-și depășească limitele. Nu le-a fost ușor nici strămoșilor noștri pentru a ne lăsa drept moștenire un loc căruia să ii putem spune „acasă”. Faptele acestor eroi au rămas în memoria noastră și avem misiunea de a le transmite mai departe.
 
Voluntarii brăileni au alergat cu Ștafeta albastră către Galați, după ce au luat startul de la Monumentul sublocotenent erou Ecaterina Teodoroiu.
Invictușii brăileni sunt de neoprit, cu atât mai mult cu cât alături de ei se află și „campionii faptelor bune”, cum sunt supranumiți Cobzaru Laurentiu și Costel Mazalu, sportivi care își dedică o mare parte din viață cauzelor umanitare, alergând zeci de mii de kilometri pentru a da o șansă celor greu încercați de destin.
 
Ștafeta Veteranilor a ajuns la Tulcea.
Voluntarii gălățeni, civili și militari din cadrul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată, Batalionului 284 Tancuri și CSIL Smârdan au purtat ștafeta albastră către Tulcea, după ce au primit-o de la echipa de fapte bune din Brăila.