Oamenii zborului

Mădălina Burlacu · 04.10.2021
Cu drag, responsabilitate și asumare față de aeronavele pe care le exploatează, tehnicii sunt cei care veghează și asigură desfășurarea zborului în deplină siguranță.

Dovedind implicare și hotărâre în tot ceea ce fac, satisfacția muncii pe care o depun nu întârzie să apară, reușind să facă față celor mai mari provocări și să încheie fiecare zi cu bucuria misiunii îndeplinite.
Din această echipă care supraveghează fiecare mișcare a aeronavei, în fiecare moment și pentru care munca înseamnă pasiune face parte și colegul nostru, maistrul militar Robert-Sebastian Mocanu.
 
,,Ca tehnic de aeronavă îmi place că am o misiune care presupune o responsabilitate foarte mare, aproape ca un medic de avioane, în mâinile căruia stă viața unui om, pilotul.
Îmi place că lucrez într-o echipă de oameni deschiși, frumoși și responsabili, alături de care încercăm să ridicăm această meserie la cel mai înalt grad de performanță. Deși avem instruiri periodice, permanent am ceva nou de învățat, ceea ce conferă dinamică acestei meserii și mă ține permanent motivat să devin din ce în ce mai bun.
 
Este un moment unic când, după fiecare zbor, vezi că avionul pe care l-ai pregătit, aterizează în cele mai bune condiții, iar pilotul se poate întoarce liniștit acasă, la familia lui.
 
Baza 95 este a doua mea casă, un loc în care mă simt ca într-o familie, raportându-mă atât la superiorii mei ierarhici, cât și la colegii mei care au același grad sau mai mic. Toți suntem o familie! Suntem un colectiv unit, care dă dovadă de profesionalism, în care munca se face cu dezinvoltură și cu zâmbetul pe buze. Un colectiv în care, cei cu mai puțină experiență au șansa să învețe meserie de la cei cu mai multă experiență.
 
În primul rând știi că de munca ta depinde viața unui om. Avionul este principalul instrument de legătură între noi mecanicii și piloții care conduc aeronavele. Simultan, e o meserie complexă care îți oferă satisfacție atunci când o faci responsabil.”
 
Maistrul militar clasa a IV-a Mocanu Robert-Sebastian are 34 de ani și ocupă funcția de Maistru Specialist Celulă Motor în cadrul Escadrilei 951 Aviație Instrucție Avansată de la Baza 95 Aeriană.
Originar din Piatra-Neamt, colegul nostru este absolvent al Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofiteri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia˝, Boboc.
 
Cel mai mare important rol în decizia de a urma o carieră militară l-a avut fratele mai mare care urma deja o carieră militară și care a reprezentat principala sursă de inspirație și motivație.
 
Conducându-se după deviza lui Joseph Campbell „Urmează-ți fericirea și Universul îți va deschide uși acolo unde erau doar ziduri!”, sfatul camaradului nostru pentru cei care doresc să urmeze o astfel de carieră este să se disciplineze ca să învețe această meserie nobilă și să aleagă frumoasa ramură a forțelor armate: aviația.
 
Felicitări pentru tot ceea ce faceți și mult succes în continuare!