Moment istoric în portul Hamburg

Nava-Școală „Mircea” - ambasadorul onorific al României pe mările și oceanele lumii - a împlinit 80 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Române, în portul Hamburg din Germania, pe parcursul unei escale de patru zile, planificată în perioada 25-29 iunie.

Bogdan Dinu · 26.06.2019
Nava-Școală „Mircea” - ambasadorul onorific al României pe mările și oceanele lumii -  a împlinit 80 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Române, în portul Hamburg din Germania, pe parcursul unei escale de patru zile, planificată în perioada 25-29 iunie.

Marți, 25 iunie, la ora 00.00, nava-școală „Mircea” intra pe fluviul Elba naviga 60 de mile marine în amonte, până la Hamburg, unde a acostat, în jurul orei 09.00, la Dana Uberseebrucke. 
Ceremonia care va marca actul de naștere al renumitului velier românesc a fost planificată joi, 27 iunie, la ora 10.00, iar la festivitate au participat șefii forțelor navale române și germane, ambasadorul României în Germania și atașații apărării din țările care au cadeți la bord, directorul Șantierului Blohm & Voss, autoritățile civile ale Landului Hamburg.
Pe parcursul escalei, nava-școală „Mircea” a putut fi vizitată de populația civilă.

În decursul celor opt decenii de când se află în serviciul Marinei Militare Române, nava a făcut escale în peste 120 de porturi din lume, iar la bordul său s-au instruit peste 70 de generații de marinari militari. În plus, sute de cadeți străini au participat la programele de pregătire marinărească, organizate la bordul navei-școală „Mircea”, în timpul marșurilor de instrucție pe mările și oceanele lumii, fapt ce demonstrează că sistemul de învățământ al Forțelor Navale Române corespunde standardelor NATO și UE de calitate și performanță.