Fregata „Regina Maria” – furnizor de securitate și încredere în aria de operații a Operației Sea Guardian

Nicoleta Burlacu · 10.09.2021
  • Acasă
  • Articole blog
  • Actualitate
  • Fregata „Regina Maria” – furnizor de securitate și încredere în aria de operații a Operației Sea Guardian
Operația Sea Guardian este o operație complexă care acoperă întreaga gamă a sarcinilor de securitate maritimă NATO. Experiența acumulată de la începutul operației permite OSG să execute activări punctuale (FOCOPS) - acțiuni speciale prin care NATO luptă împotriva terorismului în zona Mării Mediterane.
 
În conformitate cu angajamentele asumate de România în cadrul Alianței, fregata „Regina Maria” face parte din pachetul de forțe pus la dispoziția NATO. Nava se află la cea de-a doua participare în cadrul OSG, având rolul de navă comandant pentru această activare. Fregata arborează, alături de drapelul național, și marca NATO a comandantului FOCOPS 21-5, comandor Bogdan Vochițu.
 
Comanda românească a operației Sea Guardian, comandantul OSG și comandantul fregatei „Regina Maria”  au primit pe atașatul român la Roma, domnul colonel Iulian Barbu, care a vizitat nava aflată la pregătire în portul Augusta (Italia).
 
Domnul comandor Bogdan Vochițu a prezentat scopul și rolul operației la comanda căreia se află, iar comandantul fregatei, domnul comandor Adrian Gobjilă a prezentat prioritățile navei la Operația Sea Guardian  și misiunile ce revin fregatei în cadrul acestei operații. La rândul său, domnul colonel Iulian Barbu s-a declarat onorat să poată vizita o navă militară românească aflată în misiune NATO pe teritoriul Italiei, unde Forțele Navale Române au avut prilejul de a marca un eveniment important pentru România – preluarea comenzii grupării navale a OSG.


 
Primele zile de patrulare pe mare au adus statului major internațional, navei și echipajului adrenalina primelor interacțiuni cu navele ce tranzitau raionul monitorizat de fregata românească. Sub deviza „Train as you fight!”, echipa de boarding a navei a desfășurat zilnic antrenamente în comun cu detașamentul de la Forțele pentru Operații Speciale, executând procedurile NATO de folosire a armamentului în spații restrânse și de scotocire a unei nave presupuse ostile. Un antrenament intens și repetat poate face diferența între succes și eșec, astfel că preluarea experienței de la militarii pregătiți în teatrele de operații din Afganistan a condus la uniformizarea nivelului de instruire a celor două grupe de boarding de la bordul fregatei.
În teatrul de operații de pe mare, aceștia și-au demonstrat determinarea și  perfecta coordonare, iar momentul interacțiunii cu un pescador suspect - fără pavilion și necooperant prin sistemele de comunicații maritime - nu a creat emoții pentru personalul implicat. Apropierea echipei de boarding a fregatei de nava străină s-a realizat cu ambarcațiunea de intervenție rapidă, la bordul căreia se afla și interpretul de limbă arabă ce sprijină în astfel de circumstanțe dialogul militarilor cu cei chestionați. Nu puține sunt situațiile în care ofițerii de cart ai navei nu primesc răspuns la interogări, recepționează „no english” sau chiar replici în limba arabă, moment în care translatorul ambarcat facilitează la bordul fregatei convorbirea prin sistemele de comunicații, sau chiar cele față în față, atunci când se impune deplasarea echipei de boarding sau a detașamentului FOS la nava suspectă.
 
Atitudinea cooperantă a echipajului străin a scăzut nivelul de alertă a echipei de boarding, cercetarea navei nefiind necesară. Pentru a putea crea o imagine cât mai clară a misiunii operației în zonă, militarii români au oferit pescarilor apă și broșuri cu date despre OSG, recomandând atenție și conformare la regulile de navigație internaționale. Astfel a fost transmis unul din cele mai puternice mesaje ale Operației Sea Guardian, acela că navele NATO sunt „prieteni”, nicidecum „inamici” pentru platformele care străbat întinsul Mării Mediterane.
 
Prima săptămână de patrulare în Marea Mediterană a fregatei „Regina Maria” a reprezentat o continuă stare de alertă, dată pe de o parte de misiunea într-o operație de luptă împotriva terorismului desfășurată pe o suprafață maritimă vastă, cu trafic naval intens și mai puțin ”prietenos”, pe de alta de responsabilitățile clare care îl obligă pe fiecare marinar să acționeze ca parte a întregului sincron numit echipaj.
 
 Accentul misiunii fiind pus pe cunoașterea situației maritime și protejarea infrastructurii critice a Mediteranei, fregata „Regina Maria” a acționat  conform procedurilor standard NATO de la nivelul azurului mării prin chestionări, avertizări prin radio, apropieri de nave suspecte, iar din înaltului cerului, prin utilizarea elicopterului IAR Puma Naval, pentru a-și extinde capabilitățile senzorilor navei atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte.
 
Fie că a fost vorba de interogări ale navelor - în vederea identificării unor posibile activități ilegale din categoria traficului ilicit de armament, muniție, substanțe interzise sau chiar persoane, de antrenamente la bordul navei în diferite stări de luptă- pentru a menține ridicată capacitatea de reacție imediată a echipajului  sau de intervenții rapide- pentru crearea unei imagini maritime de suprafață cât mai clare,  modul de acțiune unitar a fost la nivelul așteptărilor celor două comenzi, a grupării și a navei, care s-au declarat încrezători că pe toată durata misiunii acțiunile vor avea efectul scontat.
 
Prin prezența pe mare a siluetei fregatei „Regina Maria”, impunătoare asemeni celei al cărui nume îl poartă nava, arborarea mărcii NATO la catarg și profesionalismul echipajului în interacțiunile cu platformele întâlnite, comanda românească a Operației Sea Guardian este generatoare de securitate și încredere în aria de operații încredințată.