Colonel inginer Cristian-Gabriel Arinton

Radu Petroșel · 01.09.2021
După ce a urmat cursurile Liceului militar ,,Ștefan cel Mare” și ale Academiei Tehnice Militare, Facultatea de geniu, Geodezie și Construcții, specializarea ingineri Construcții Drumuri, Poduri și Fortificații, a fost repartizat în prima funcție, în anul 1996 în cadrul Centrului de Perfecționare Geniu şi EOD ,,Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea, îndeplinind funcția de lector în catedra drumuri și poduri militare.

Timp de mai bine de 25 de ani își desfășoară activitatea în această instituție, încadrând și îndeplinind succesiv de-a lungul carierei sale, atribuțiile tuturor posturilor didactice de instructori.

În perioada iulie 2004 - februarie 2005 participă la misiunea Antica Babilonia din Teatrul de Operații din IRAK, unde a desfășurat activitate de ofițer de stat major în cadrul Brigăzii Multinaționale Italiene din Nasiria.
A organizat anual tabere de instrucție la cursul de apă pentru instruirea numeroaselor serii de cursanți participanți la diferite cursuri de formare și specializare.

A proiectat și construit podurile de pe râurile Topolog și Bistrița în urma intemperiilor de la Frâncești în 2005 și Nicolae Bălcescu în 2014.

A reprezentat România și Armata Română la grupurile de lucru NATO pentru standardizare în domeniile geniu și contracarare dispozitive explozive improvizate.

În anul 2017 este numit comandant al Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN "Panait Donici", funcție din care se trece astăzi în rezervă, denumirea Centrului schimbându-se în 2019 în Centrul de Perfecționare Geniu și EOD ,,Panait Donici”.

Pe parcursul întregii cariere a absolvit o serie de cursuri de carieră și  perfecționare-specializare, iar pentru rezultatele deosebite obținute pe parcursul întregii cariere, a fost recompensat cu : Semnul onorific ,,În Serviciul Patriei" pentru 15, 20 și 25 de ani de activitate; Emblema de Onoare a Statului Major al Apararii; Emblema de Onoare a Forţelor Terestre; Emblema de merit "În Serviciul Armatei României" cls. a III-a; The Georgia Meritorious Service Medal și Titlul de ”Veteran din teatrele de operaţii”.