MApN, un loc ... altfel

Denisa Ilie · 30.08.2021
Mă numesc Denisa Ilie, am 21 de ani și sunt studentă la Universitatea Națională de Apărare Carol I, departamentul Comunicare Publică și Interculturală în domeniul Securității și Apărării. Pentru a asimila informații noi și pentru a pune în practică cunoștințele dobândite pe parcursul anului universitar, am ales să îmi petrec două luni alături de cei de la Ministerul Apărării Naționale, fiind internă în cadrul Programul Oficial de Internship al Guvernului.

Fiind în cadrul Direcției Informare și Relații Publice și având norocul de cei mai buni îndrumători, am avut parte până în momentul de față de cele mai plăcute experiențe.

De pildă, călătoria mea alături de cei de la DIRP am început-o printr-o primă misiune la Cluj-Napoca. Mai exact, am avut șansa de a participa la ziua Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, unde am cunoscut oameni excepționali, care-și iubesc meseria și fac totul cu drag, ce ne–au primit cu brațele deschise în colectivul lor și care s–au lăsat filmați, pentru ca noi, cei din cadrul DIRP, să putem realiza postări inedite. Am putut vedea vehiculele de luptă, chiar si noul transportor blindat Pirhana 5, aflat în dotarea Armatei României din 2020, robotul de intervenție și câinele EOD, echipamentele FOS și cele ale parașutiștilor și multe altele. Mai multe detalii din cadrul evenimentelor care au avut loc la Cluj–Napoca pot fi vizionate în videoclipul, pe care noi l-am filmat și postat pe pagina oficială de Facebook a MApN–ului.

Din zona Nord–Vestică a țării ne–am mutat în cea Sud–Estică, mai exact la Constanța. Aici am sărbătorit Ziua Marinei. Am dat startul activităților în cadrul Forțelor Navale cu o plimbare inedită cu RIB–ul, prilej în care am putut observa și filma scafandrii în mediul lor. Săptămâna contiună în aceeași notă distinctivă, cu activități diverse, cum ar fi participarea la repetițiile pentru Ziua Marinei, ieșitul cu Fregata Mărășești în larg, participarea la Ziua Porților Deschise, la Ziua Marinei, dar și la Evenimentul de retragere cu torțe. De asemenea, am colaborat și cu Centrul de presă de la Comandamentul Flotei. Printre toate aceste evenimente, am avut timp și de câteva postări plăcute pe rețelele de socializare ale MApN–ului (TikTok, Facebook, Instagram).

După o săpămână plină de activități și experiențe memorabile alături de cei de la Forțele Navale, mi–am continuat călătoria la Buzău, în același stil estetic. Divizia 2 Infanterie „Getica” nu s–a lăsat mai prejos și a încântat în acorduri muzicale spectatorii. De asemena, a avut loc și  ceremonia de sărbătorire a celor 105 ani de la înființare.

Acestea fiind spuse, pot afirma că, până în momentul actual, această perioadă a fost una benefică dezvoltării mele, atât pe plan profesional, cât și pe plan personal. Aceste misiuni au constituit experiențe unice, prin intermediul cărora am dobândit noi cunoștințe și am cunoscut persoane diverse. Așadar, aș sfătui pe oricine dorește să urmeze un astfel de program să o facă cu încredere, deoarece nu există nimic de pierdut, ci doar de câștigat!