O săptămână alături de uniformele albe la Marea Neagră…

Cristian Chirilă · 30.08.2021
Numele meu este Chirilă Cristian, am 17 ani, sunt elev al Colegiului Naţional “August Treboniu Laurian” din Botoşani şi vara aceasta am ales să mi-o petrec alături de personalul Ministerului Apărării Naţionale, în cadrul Programului Oficial de Internship al Guvernului României. Avem oportunitatea ca în aceste două luni, august şi septembrie, să ne familiarizăm cu activitatea administraţiei centrale şi cu modul de lucru al aparatului guvernamental, fiind, sper eu, începutul unei frumoase cariere în domeniu.

Pasiunea şi dorinţa mea de cunoaştere în legătură cu afacerile externe, relaţiile internaţionale şi securitatea naţională, dublate de o foarte mare disponibilitate din partea îndrumătorilor mei din cadrul ministerului, cred că fac ca activitatea mea în MApN să fie una dintre cele mai frumoase experienţe pe care le-am trăit vreodată. Lucrez în cadrul Direcţiei informare şi relaţii publice, ceea ce necesită muncă în teren, de aceea urmează să vă povestesc despre prima mea misiune care a avut loc la Constanţa, de Ziua Marinei.
 
Într-adevăr, am plecat puţin emoţionat, ştiind că nu este doar o vizită oarecare, ci urma să lucrez împreună cu militarii pentru o organizare cât mai bună a evenimentului şi voiam să iasă totul perfect. Am lucrat împreună cu centrul de presă de la Comandamentul Flotei pe comunicate de presă şi am realizat afişul oficial pentru Ziua Marinei. În continuare, am participat la activităţi în Portul Militar. Am cunoscut scafandrii, iar împreună cu ei am filmat un videoclip pe mare, pentru paginile de socializare a MApN. Am participat la repetițiile pentru Ziua Marinei și la ceremonii. Am văzut impactul pe care îl are Armata asupra publicului la Ziua Porților Deschise și la retragerea cu torțe din ultima seară. Am putut să surprindem în realitate bucuria și entuziasmul de pe chipurile oamenilor care au participat la aceste evenimente. De asemenea, am avut oportunitatea de a pleca cu Fregata Mărășești și echipajul acesteia în larg, una dintre cele mai frumoase și mișcătoare experiențe, la propriu, pentru că, nefiind obișnuiți cu genul acesta de mișcare, nu au trecut 40 de minute și eram în cabinetul doctorului de la bordul fregatei. Una peste alta și val peste val, a fost și aceasta o experiență pe care, cu siguranță, nu am să o uit. La evenimentul oficial de Ziua Marinei la care a participat și Președintele României, ministrul apărării naționale, Premierul și mulți alți oficiali, am putut să văd și ceea ce înseamnă buna desfășurare și protocolul urmat la un eveniment de o asemenea anvergură, care sigur îmi va ajuta pe viitor.

Peste tot am fost întâmpinat de oameni profesioniști și dornici să îmi răspundă la orice curiozitate am avut. Nu știu dacă pot spune că mi-a plăcut într-un loc mai mult decât în altul, pentru că este în strânsă legătură cu oamenii pe care îi găsești acolo, știți vorba aia, „Omul bun sfințește locul”, și pot să vă asigur că numai prin locuri „sfinte” am fost. Au creat un mediu și o atmosferă în care să mă simt confortabil, să pun întrebări, să cer să mi se explice mai mult, să simt că la finalul zilei plec acasă cu un bagaj de cunoștințe mai mare. Au fost foarte deschiși și amabili față de noi, am discutat despre activitatea lor de zi cu zi, primele lor experiențe în domeniu, cele mai interesante misiuni, am mâncat alături de ei și am avut ocazia să cunosc adevărata față a armatei, poate puțin diferită de preconcepțiile cu care suntem obișnuiți.

Chiar dacă am stat doar o săptămână alături de ei, am avut momente în care chiar mă simțeam unul de-al lor”, și asta este lucrul care m-a impresionat cel mai mult.