Când așteptările întâlnesc realitatea...

Ileana-Ancuța Grigorescu · 30.08.2021
Dincolo de clișee și hiperbole, trebuie să mărturisesc faptul că aspirațiile și așteptările față de MApN mi-au fost depășite datorită întâmplărilor neprevăzute și extraordinare cu care am fost întâmpinați în primele două săptămâni de stagiatură. Dacă ar fi nevoie să caracterizez experiența trăită până în momentul de față în cadrul Direcției informare și relații publice a MApN, m-aș rezuma la provocare și stimulare. De la viața destinsă de student, am pătruns într-un mediu de lucru antrenant, pe care am ajuns să îl consider locul potrivit pentru a-mi explora și pentru a-mi extinde orizonturile.

Unicitatea acestui internship se datorează aventurilor la care eu, alături de colegii mei, am avut onoarea de a lua parte. Fie că vorbesc despre implicarea noastră în ceremoniile organizate la Constanța, cu ocazia Zilei Marinei, despre participarea noastră la evenimentul de celebrare a 105 ani de existență a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” de la Cluj-Napoca, sau despre prezența noastră la simpozionul de aniversare a 105 ani de existență a Diviziei 2 Infanterie „Getica” de la Buzău, toate aceste evenimente mi-au oferit experiențe, lecții și instrumente pe care le voi folosi ulterior în cariera mea profesională. Aceste implicări ale unor tineri în evenimente de o asemenea anvergură constituie, în opinia mea, o oportunitate de a ne testa abilitățile pe care le-am dezvoltat de-a lungul vieții și pentru a remarca cum acestea funcționează în viață reală.

Ceremoniile militare organizate de Ziua Marinei reprezintă, într-adevăr, pentru mine, o experiență de viață incomparabilă. Valoarea pe care participarea la aceste evenimente a adus-o cu privire la dezvoltarea mea personală depășește limitele. Mi-am propus din prima zi să beneficiez de toate experiențele pe care le voi trăi în acea săptămână și de toate oportunitățile care se vor ivi. Cu siguranță ieșirea în larg la bordul fregatei Mărășești, cea mai mare navă de război construită în România,  retragerea cu torțe a marinarilor pe faleza Cazinoului, Ziua Recunoștinței în memoria eroilor marinari, ceremonia militară de Ziua Marinei, toate constituie trăiri unice pentru mine, însă, cel mai valoros lucru pentru care sunt recunoscătoare că am avut șansa să îl trăiesc este faptul că am cunoscut foarte mulți oameni de vază, care, dincolo de prestigiul și reputația carierei domniilor lor, au fost comunicativi și deschiși în a vorbi și oferi îndrumare, sfaturi și ajutor pentru trei tineri aflați la început de carieră. Pentru toți oamenii pe care i-am cunoscut la evenimentele de Ziua Marinei, pot spune doar: Mă înclin!

Un alt aspect însemnat este faptul că ceea ce am urmărit să îmi dezvolt cu privire la capacitățile mele, până în prezent am reușit. Obiectivul meu a fost și rămâne cel de a-mi îmbunătăți abilitățile de comunicare și de social media, iar contribuția la evenimentele anterior menționate a constituit un prilej oportun de a-mi exploata aceste îndemânări. Pentru o persoană introvertită precum sunt eu, contactul direct cu social media părea ca o adevărată provocare, dar, datorită mentorului meu, căpitan Roxana Davidovits, care ne-a instruit pe tot parcursul misiunilor, am devenit mai încrezătoare și mi-am conturat convingeri și principii noi cu privire la maniera adecvată de a aborda domeniul de social media și strategiile necesare pentru acesta.

Precum spunea filosoful roman Seneca, “Norocul este ceea ce se întâmplă când pregătirea întâlneşte prilejul”, iar eu consider că șansa mea de a fi acceptată la acest program de stagiatură din cadrul MApN înseamnă, cu adevărat, un noroc, iar toate capacitățile cu care mă voi înzestra în urma activităților și toate oportunitățile pe care le voi valorifica rămân responsabilitatea mea. Consider nu doar că trebuie sa fiu pregătită pentru ceea ce urmează, dar este de datoria mea să recunosc oportunitățile care mi se oferă și să acționez în consecință cu privire la acestea. 

Totodată, faptul că am avut oportunitatea de a întâlni oameni care să îmi ofere îndrumări excelente, pentru mine valorează enorm. Ceea ce stimez îndeosebi la echipa Direcției informare și relații publice din cadrul MApN este faptul că m-au învățat cum să lucrez într-o echipă pentru a produce efectele scontate, cum să îmi îmbunătățesc colaborarea cu oamenii noi, cum să îmi comunic în mod eficient și profesional ideile, dorințele, dar și obiecțiile. Cu acest prilej, aș vrea să îmi exprim recunoștința și stima față de întreaga echipă a DIRP, care nu doar că ne-au inclus în toate activitățile, dar se străduiesc în fiecare zi să ne facă să ne simțim ca parte din echipa lor și să transforme această stagiatură într-o experiență unică de viață, și, cu siguranță, ceea ce fac este un succes!
 
Ileana-Ancuța Grigorescu, masterand la Vrije Universiteit Brussels, momentan stagiar în cadrul Programului Oficial de Internship al Guvernului României.