Corespondență de la fregata „Regina Maria”

Nicoleta Burlacu · 13.07.2021
Participarea fregatei „Regina Maria” (F-222) la exercițiul multinațional „Sea Breeze 21” se desfășoară în conformitate cu planul de măsuri de consolidare a securității pe flancul estic al NATO și UE. Nava face parte din gruparea navală permanentă a NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), care desfășoară misiuni de întărire a posturii maritime și de consolidare a capacității de reacţie rapidă a Alianţei Nord Atlantice în Marea Neagră, în perioada 1-21 iulie.
Zilele de misiune în Marea Neagră combină misiunile NATO planificate în cadrul grupării navale cu activitățile de instrucție uzuale. La bordul fregatei „Regina Maria”, a fost verificată capacitatea de reacție imediată și cunoașterea rolurilor membrilor echipajului, prin desfășurarea exercițiilor „Om la Apă” și „Abandonul navei”.

Anunțul care a fost transmis prin instalația de comunicații a navei a generat, aproape instantaneu, o forfotă de la prova la pupa fregatei. „Oscar”, manechinul folosit pentru a simula un om căzut în apă, a fost „lansat” în bordul tribord al navei. Vigilența observatorului, care a anunțat „Om la apă!”, ordinele concise ale ofițerului de cart, care a eliberat colacii de salvare și a stabilit metoda de recuperare, au dat startul manevrelor de lansare la apă a bărcii de salvare. Activitățile s-au desfășurat în conformitate cu procedurile operaționale standard, sub supravegherea comandatului și a secundului navei, care au apreciat, la finalul exercițiului, modul în care au acționat militarii.    
„Serialele de antrenament ale echipajului fregatei „Regina Maria” sunt o constantă, atât la cheu, cât și în ieșirile pe mare, și reprezintă o bună oportunitate pentru formarea deprinderilor noilor militari din echipaj și, totodată, pentru verificarea nivelului de pregătire al celorlalți marinari de la bord. Având un nivel de instruire ridicat, echipajul fregatei „Regina Maria” este în măsură să execute misiunile încredințate, împreună cu partenerii din Alianță, conform angajamentelor țării noastre”, a precizat comandantul secund al navei, comandor Mitel Alexandru.

Corespondență transmisă de lt. cdor.  Nicoleta Burlacu, ofițerul de relații publice de la bordul fregatei „Regina Maria”