Tabăra de vară internațională de la Veneția, la final

Grațiela Mihăescu · 13.07.2021

 
Anual ne mândrim cu performanțele elevilor noștri, care printr-o pregătire temeinică și, mai ales, dorință de reușită, ajung să exceleze în diferite domenii de activitate.
Cu rezultate deosebite în procesul de învățământ, elevii sergent Daria Puchea și Radu Ioan Aciobăniței s-au remarcat și la nivel european, în cadrul concursului de eseuri, pe tema istoriei și evoluției Uniunii Europene.
Punctajele foarte bune obținute la Olimpiada Forumului Școlilor Militare Secundare din Europa le-a oferit cantemiriștilor oportunitatea de a participa la Tabăra de vară internațională, organizată de Italian Naval Military School „Francesco Morosini”.  
Din România au participat câte doi elevi merituoși din fiecare colegiu național militar, însoțiți de doamna profesor Monica Buculei.
Timp de o săptămână, în perioada 04-11iulie 2021, Daria și Radu au avut parte de activități interesante și experiențe unice, în campusul naval din Veneția, alături de ceilalți câștigători ai concursului.
Au parcurs împreună o călătorie grozavă în care au interacționat și au schimbat idei cu organizatorii, dar și cu colegii militari, alături de care au reușit să cunoască câte puțin din diversitatea culturală a regiunii.
Activitățile inedite la care au participat, unele în premieră, le-au testat condiția fizică, creativitatea, agerimea și spiritul de echipă. „Experiența de la Școala Militară Navală „Francesco Morosini” din Veneția a fost foarte valoroasă, atât prin diversitatea caracterelor și tipologiilor umane cunoscute, cât și prin frumusețea caracteristică locurilor și obiceiurilor. Am descoperit un univers aparte și am legat prietenii importante. Am învățat să vâslim, am vizitat Piața San Marco, Podul Rialto, Insulele Murano, Burano și Lido, Basilica San Marco.  
De asemenea, am avut parte de ceremonia de sfârșit, unde domnul comandor Marcello Ortiz Neri, comandant al Școlii Militare Navale „Francesco Morosini”, ne-a oferit diplomele de absolvire a cursului de vâslit și o poză de grup.
A fost o experiență revelatoare, pe care o prețuiesc enorm”, a transmis elev sergent Daria Puchea.
La rândul lui, elev sergent Radu Aciobăniței a spus:„Pentru mine, tabăra din Veneția a fost o experiență ruptă din rai. Vâslitul în laguna insulei Sant'Elena și schimbul de experiență atât cu cadrele militare ale Școlii Militare Navale „Francesco Morosini" cât și cu elevii aceleași școli și elevii Școlii Militare a Forțelor Terestre „Teuliè" sunt principalele motive pentru care m-aș întoarce în acest moment înapoi. Vizitele în Piața San Marco, insulele Murano și Burano, atelierul unde se folosesc aceleași tehnici de sute de ani pentru fabricarea gondolelor și podul Rialto sunt câteva dintre activitățile pe care le-am realizat pentru îmbogățirea culturii generale și nu numai. Doresc să mulțumesc conducerii Școlii Militare Navale „Francesco Morosini" pentru organizarea unei săptămâni extraordinare și colegilor din celelalte colegii militare din țară pentru că au completat atmosfera de vacanță din Veneția.
 
 
Felicitări tuturor și vacanță plăcută!
 
 
xxx
 
 
https://www.cantemircml.ro/performante-la-nivel-european/
Invitația de a participa la această tabără de vară internațională a fost lansată în cadrul celei de-a șasea întâlniri a Forumului EUMSS (reuniunea reprezentanților învățământului liceal militar din UE), la care au participat online reprezentanți ai Direcției generale management resurse umane și colegiile naționale militare.
 
Text: Grațiela Mihăescu
Foto: Tabără