Plutonierul adjutant principal Ciprian Popescu, la a patra misiune într-un teatru de operații

Andrei Vicol · 22.06.2021
Plutonierul adjutant principal Ciprian Popescu este subofițerul de comandă al Batalionului de Protecție a Forței ,,Jderii” și se află în prezent în Baza Aeriană Bagram, unde execută a patra misiune într-un teatru de operații. Prima dintre ele a fost în Bosnia (1999-2000), au urmat misiunea din Irak în anul 2007 și cea din Afganistan, în anul 2017.

,,Încă din perioada pregătirii batalionului, această misiune a reprezentat o mare provocare pentru mine. Este pentru prima dată când îndeplinesc atribuțiile acestei funcții și, de aceea, a trebuit să fiu flexibil și să mă adaptez într-un timp relativ scurt la specificul ei. Consider că experiența dobândită în cele trei misiuni executate anterior în teatrele de operații m-a ajutat foarte mult.

Subofițerul de comandă este acel militar care, de cele mai multe ori, trebuie să fie prezent în mijlocul subordonaților, să le asculte problemele și nevoile și să găsească soluții eficiente de rezolvare a acestora. Este ,,mâna dreaptă” a comandantului, omul din teren, dacă pot spune așa, care trebuie să se asigure de implementarea întocmai a regulamentelor militare, a disciplinei militare, precum și îndeplinirea misiunilor. Totodată, rolul meu este de a pune în practică cerințele comandantului pe linie de instruire, să verific modul de respectare a procedurilor specifice mediului operațional în care ne desfășurăm activitatea și să cooperez cu subofițerii de companie referitor la tot ceea ce înseamnă probleme administrative.

Misiunea din Afganistan a fost una de maximă responsabilitate, prin prisma gestionării problematicii COVID-19, a dinamicii misiunilor, instruirii militarilor și de creare a unui mediu stabil, de responsabilizare a lanțului de sprijin a subofițerului de comandă. Astfel, complexitatea misiunilor din Kandahar, închiderea acestei baze și redislocarea militarilor pe Baza Aeriană Bagram a constituit atât pentru mine, cât și pentru militarii din subordine, o nouă provocare, noi misiuni. Pot afirma cu mândrie că ,,Jderii” își îndeplinesc misiunile la cel mai înalt nivel și sunt buni ambasadori ai țării noastre aici pe pământul afgan”, sunt cuvintele plutonierului adjutant principal Ciprian Popescu.

Text și foto: cpt. Andrei Vicol