Scutul Păcii 21

Ovidiu Pădurariu · 15.06.2021
Exercițiul „Scutul Păcii 21” s-a desfășurat în perioada 7-10 iunie 2021, la Centrul militar de instruire al Armatei Naționale a Republicii Moldova, de la Bulboaca.

La acest exercițiu Batalionul 634 Infanterie "Mareșal Jozef Pilsudski" al Brigăzii 15 Mecanizată "Podu Înalt" a participat cu un detașament de nivel pluton de infanterie, format din 21 militari.
Exercițiul s-a executat pe baza unui scenariu, care a cuprins tactici, tehnici și proceduri caracteristice teatrelor de operații actuale și a avut, drept scop, îndeplinirea obiectivelor de instruire specifice misiunilor de stabilitate și sprijin. De asemenea, exercițiul a avut și scopul de a evalua  capabilitățile operaționale ale unor structuri din cadrul Batalionului 22 de Menținere a Păcii al Armatei Naționale a Republicii Moldova.

Detașamentul unității a fost integrat în cadrul unei companii de infanterie din Batalionul 21 Mecanizat al Brigăzii 2 Motorizată și a executat, pe parcursul exercițiului, misiuni specifice teatrelor de operații: patrulare, escortă, convoi, posturi de observare, puncte de control trafic, pază FOB și intervenție QRF.

Un aspect relevant este faptul că, anterior acestui exercițiu, un pluton de infanterie din cadrul batalionului, a participat la modulul de instruire integrată, în perioada 23-30 mai 2021, la sediul Brigăzii 1 Motorizată, din localitatea Bălți, Republica Moldova. În cadrul acestei activități, militarii români, alături de colegii din Armata Națională a Republicii Moldova, au învățat și exersat activități de instruire specifice misiunilor de menținere a păcii, sub îndrumarea unor instructori militari din cadrul Batalionului 151 Infanterie "Războieni", instructori cu o vastă experiență acumulată în cadrul misiunilor din Teatrele de Operații sin Afganistan și Irak.

Pe timpul activităților de instruire în comun, militarii români au respectat măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, impuse de normele naționale, dar și de către Direcția Medicală a Republicii Moldova.