Un cenaclist de excepție, Rareș-Andrei Păuna

Grațiela Mihăescu · 11.06.2021
Ultima ședință de cenaclu din acest an școlar a fost una cu o semnificație aparte, avându-l în centrul ei pe un cenaclist de excepție, Rareș Păuna, care a marcat prin prezența sa, pentru mult timp de acum încolo, întâlnirile spiritelor creatoare cu muzele.

Ziua aleasă a fost una de mare sărbătoare, cu dublă semnificație, Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului.

Acest prilej de neprețuită amintire pentru eroii neamului a devenit pentru elevii Cenaclului „Marin Sorescu” moment de rămas bun.
Într-un cadru prietenos și magic, liceenii militari au găsit puțin timp, alături de cadrele didactice de ieri și de azi, pentru a relansa lectura, literatura, poezia, muzica și a deschide noi ferestre de suflet.
„Absolvent” Rareș-Andrei Păuna a plecat cu fruntea sus dintr-un loc în care și-a pus amprenta, lăsând colegilor mai mici, cu aptitudini, talent și aplecare spre frumos, numeroase motive pentru a uni acest lanț minunat al creației.
Generațiile se înlocuiesc, dar numele și faptele celor care au revigorat acest cenaclu și au perpetuat moștenirea lui Marin Sorescu vor rămâne în istoria colegiului. Despre Rareș a vorbit coordonatoarea cenaclului, doamna profesor de Limba și literatura română, Mihaela-Steliana Lambru.

„L-am descoperit pe Rareș sau s-a lăsat descoperit pe sine chiar din primele ore din clasa a IX-a. Studiam la tema „Joc și joacă” un text arghezian, „Prefață”.
I-am pus pe elevi să recite versurile. Rareș s-a distanțat de departe de toți ceilalți, prin sensibilitate, prin timbrul deosebit al vocii. Așa a început totul – de la „Prefața” lui Arghezi. Au urmat concursurile – câștigate, metodic, unul câte unul, apoi i-am descoperit, la întâlnirile din cenaclu, vocea și chitara. Și ce voce... și ce chitară!

Au urmat spectacolele cu public din ce în ce mai numeros, pe scene din ce
în ce mai importante... chiar și la Sala Palatului.
Este greu să rezumi în câteva cuvinte o carieră de acum, de succes! Dar ceea ce am descoperit, cred eu, cel mai important a fost faptul că  uriașul talent este dublat de frumusețea unui caracter de excepție. Succesul nu l-a schimbat!
Pentru   că,   pentru   el,   ceea   ce   este   dar   divin   nu   trebuie   alterat   de  orgoliile succesului!
În locul său, Rareș a decis să-i urmeze Iulian Gropan, prin care cenaclul s-a îmbogățit cu un naist care promite...
Cenaclul „Marin Sorescu” se reinventează...cenacliștii obțin premii, revin cu o voce de „coloratură” din ce în ce mai puternică”.
 
Mult succes, Rareș!
Ne mândrim cu tine!
 
 
Text: Grațiela Mihăescu
Foto: Iazmina Marcu