Ziua automobiliștilor militari

MApN · 01.03.2021
Automobiliștilor militari de ieri și de astăzi, de ziua armei dumneavoastră vă urez sănătate, putere de muncă și realizări profesionale și personale!
 
În urmă cu 104 ani, la 1 martie, lua ființă Regimentul de Tracţiune Automobilă, prima structură din Armata României dedicată transporturilor, compusă din trei batalioane „de automobile, autocamioane, autocamionete şi alte asemenea”, precum şi companii de motomitraliere, grupuri de autotunuri şi automitraliere. Înfiinţarea acestui Regiment în Moldova marchează apariţia Armei Auto în cadrul organismului militar românesc.
 
Mobilitatea unei armate este esențială atât la pace, cât mai ales în situații de criză sau război, arma auto constituind o componentă majoră a oricărei armate moderne, rolul acesteia crescând de la an la an. Progresul tehnologic şi tehnica militară tot mai complexă îşi pun amprenta asupra concepţiei ducerii operaţiilor militare, iar existenţa automobiliştilor militari conferă un plus de siguranţă că obiectivele asumate vor fi îndeplinite.
 
Am avut ocazia să remarcăm importanța transporturilor militare chiar de la începutul pandemiei Covid-19, automobiliștii militari fiind implicați în construirea de spitale militare de campanie, transportul de materiale medico-sanitare și în susținerea operațiilor logistice solicitate de efortul național de luptă cu virusul SARS-CoV-2.
 
Alocarea celor două procente din produsul intern brut pentru apărare a susținut în ultimii ani modernizarea transporturilor militare prin înzestrarea cu vehicule moderne. Prin aceste achiziții automobiliștii militari vor avea în dotare vehicule moderne, adaptate pentru toate tipurile de misiuni.
 
La mulți ani automobiliștilor militari!
 
Ministrul apărării naționale
Nicolae-Ionel Ciucă