Ziua Forţelor pentru Operaţii Speciale

MApN · 01.03.2021
La ceas aniversar transmit tuturor militarilor din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale la mulţi ani, sănătate şi îndeplinirea misiunilor cu succes şi fără pierderi!
 
Aniversăm, astăzi, 18 ani de la înfiinţarea forţelor pentru operaţii speciale moderne din Armata României. La 1 martie 2003 era creat Batalionul 1 Forţe Speciale şi, opt ani mai târziu, era înfiinţată Brigada 6 Operaţii Speciale "Mihai Viteazul".
 
La data de 1 martie 2018, la 15 ani de la înfiinţarea primei structuri de nivel tactic, s-a înfiinţat Comandamentul Forţelor pentru Operaţii Speciale (CFOS).
 
A fost un drum lung, dificil, care a trecut prin deşertul din Afganistan, apoi prin teatrul de operaţii Irak, dar şi Balcanii de Vest unde militarii din această structură au executat și continuă să participe la misiuni. De cele mai multe ori, misiunile dificile executate de aceşti "luptători din umbră" rămân necunoscute opiniei publice însă, este important să reţinem că, prin acţiunile lor, operatorii din forţele pentru operaţii speciale au salvat numeroase vieţi, atât din rândul trupelor româneşti cât şi aliate pe timpul misiunilor executate în Afganistan, Irak şi nu numai.
 
Nu întâmplător, dezvoltarea forțelor pentru operații speciale a fost strâns legată de întărirea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, relaţia militară consolidându-se în misiuni complexe executate în cele mai dificile teatre de operaţii. Pe tot parcursul pregătirii şi modernizării acestei structuri, aliaţii americani ne-au fost alături inclusiv prin transfer direct de experienţă în domeniul forţelor pentru operaţii speciale. Treptat, operatorii de forțe pentru operații speciale au câştigat experienţă în misiuni reale de luptă şi au beneficiat de colaborarea cu instructori de elită din rândul statelor partenere şi din NATO.
 
Trebuie subliniat că forţele româneşti pentru operaţii speciale servesc patria şi interesele naţionale ale României cu loialitate, curaj, dedicare şi cu un imens spirit de sacrificiu. Operatorii de forțe pentru operații speciale sunt luptători puternici, curajoşi, inteligenţi, rezistenţi la eforturi extreme fizice şi psihice, tenace, perseverenţi, agili, animaţi de spiritul perfecţiunii. Structurile de operaţii speciale îşi bazează puterea pe surpriză, viteza de acţiune, ingeniozitate, mobilitate, flexibilitate, înţelegerea mediului de acţiune din punct de vedere cultural şi lingvistic.
 
Cu preţuire pentru tot ceea ce aţi realizat în cei 18 ani vă mulțumesc pentru atingerea unui înalt nivel de pregătire, pentru rezultatele obţinute pe parcursul misiunilor executate în teatrele de operații, și mă înclin în fața sacrificiului suprem făcut de colegii dumneavoastră!
 
La mulți ani!
 

Ministrul apărării naționale
Nicolae-Ionel Ciucă