Caporalul care cunoaște cu ochii închiși sistemul de comunicații din Poligonul Capu Midia a găsit mereu soluții pentru orice problemă apărută

Anca Medrea · 26.02.2021
Pasiunea pentru electronică a avut-o de la 14 ani, în momentul în care a pus prima dată mâna pe aparatul de măsură și pe pistolul de lipit. Apoi s-a gândit că poate face o carieră frumoasă în domeniu, așa că a urmat liceul “Lazăr Edeleanu” din Năvodari, la profilul electronică.

La 19 ani, caporalul George Popescu avea primul loc de muncă, iar acolo și-a perfecționat abilitățile de electronist.

În anul 1994 a fost încorporat ca militar în termen la Divizionul 65 Artilerie Antiaeriană de calibru mic. Și cum a fost remarcat de comandantul de unitate, după terminarea serviciului militar obligatoriu a fost sfătuit să rămână în sistem ca radiotelefonist. Și a rămas. După ce Divizionul a fost desființat, unitatea a fost preluată de Tabăra de Instrucție și Poligonul de Trageri Sol-Aer “General de brigadă Ion Bungescu”, iar acolo a primit foarte multe sarcini de rezolvat în domeniul comunicațiilor ca și comandant de grup telefonic și șef stație tehnică de comunicații prin telefonie.

A absolvit mai multe cursuri printre care și cel pentru îmbunătățirea sistemului de comunicații.

Acum se ocupă de asigurarea comunicațiilor pentru militarii care vin la exerciții, aplicații sau antrenamente  în Poligonul Capu Midia. “Eu, ca să pot să asigur legăturile celor care vin la trageri, trebuie să văd cerințele lor și le asigur ce au nevoie: flux de date, telefonie, cablu de internet etc, practic le asigur funcționarea legăturilor pe timpul tragerilor”, spune caporalul. Pentru că este un militar căruia îi place să se implice și să găsească soluții la orice problemă care ține de competența sa, nu a spus vreodată “nu pot”, chiar și în afara orelor de program, dacă au fost deranjamente, pentru că a știut că de buna funcționare a comunicațiilor și legăturilor telefonice depinde succesul oricărei misiuni.
Își aduce aminte că odată, chiar în timpul unei serii de trageri, s-a defectat sistemul de comunicații și a trebuit să rezolve problema într-un timp record. “Am lucrat cu toți colegii la foc automat pentru a pune în funcțiune stațiile folosite de militari la trageri. A fost o lucrare cu emoții, pentru că a trebuit să facem multe <<artificii>> ca totul să meargă bine și să nu mai apară și alte probleme”, își aduce aminte caporalul.

George Popescu spune că de-a lungul timpului a contribuit la dezvoltarea și modernizarea tehnicii de comunicații  și, împreună cu militarii specialiști din Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană, se ocupă tot timpul de mentenanța sistemului. “Toți colegii am fost uniți mereu, am avut și sprijinul șefilor. Dacă am avut ceva să facem, să îmbunătățim activitatea nu ni s-a spus vreodată NU”, afirmă caporalul Popescu.

Anul acesta, însă, va ieși la pensie, după aproape 27 de ani de carieră militară, perioadă în care a fost decorat cu Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene Române și cu Semnul onorific “În Serviciul Patriei” pentru 20 de ani de activitate. A primit aprecieri de serviciu “foarte bine” și “excepțional” pentru competențele profesionale și deprinderile practice remarcabile.

Spune că are  o familie împlinită: o soție înțelegătoare și două fete, una de 24 și alta de 15 ani. Cea mare a terminat Academia de Studii Economice, iar cea mică va da examen la Academia de Poliție.