Ziua Internațională a Sportului Militar sărbătorită prin mișcare la Capu Midia

Anca Medrea · 18.02.2021
Personalul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu” a participat la activitățile fizice prilejuite de Ziua Consiliului Internațional al Sportului Militar, sub deviza “Prietenie prin sport”.
Militarii au îmbrăcat echipament sportiv adecvat, au făcut încălzirea și au dat starul unui cros simbolic pe malul mării.

Locotenent colonelul Cătălin Butnariu a fost toată viața o persoană activă. În liceu și în facultate a făcut parte din loturile de baschet ale unităților de învățământ, iar după absolvire a continuat să facă sport și a participat la diferite competiții începând cu anul 2005. Dintre acestea amintim cursele semimaraton în Constanța, Tulcea și București, în anii 2015 și 2016. În anul 2017 a făcut pasul spre maraton și a alergat pentru cei 42 de km la Maratonul Internațional București unde a scos timpul de 3 ore și 27 de minute.  În anii 2018 și 2019 a participat în echipa “Carpii” la cursa Alerg 24h Autism Marea Neagră. În anul 2019 a participat și la Ștafeta Invictus organizată cu ocazia Zilei Armatei României pe traseul București-Carei, eveniment în care a parcurs 26 de km, din parcul Carol I până în localitatea Otopeni.Un alt militar care face sport din anul 2003 este căpitanul Marian Tălpigă. Înainte de pandemie, prefera să joace fotbal. Acum a renunțat la sporturile de grup și le practică pe cele individuale, printre care și atletismul. Își face mereu timp pentru mișcare și aleargă câte 7-8 km de trei sau patru ori pe săptămână pentru că, spune el, sportul ar trebui să fie o parte importantă a vieții noastre cotidiene. “Oricât de aglomerate ne-ar fi zilele, oricât de multe lucruri avem de făcut, inclusiv la serviciu, 30-40 de minute pentru mișcare este important să reușim să le găsim. Faptul că și Armata României marchează importanța sportului printr-o zi special dedicată denotă faptul că sportul ar trebui să fie un element important în viața noastră”, spune militarul, care a participat la mai multe concursuri printre care și Alerg 24h Autism Marea Neagră.Sergentul Gabriela Bogzoiu aleargă zilnic 2 km. Îi place să joace și fotbal și o face încă din școala generală, așa că, atunci când are ocazia nu o ratează.

Sportiv este și fruntașul Cătălin Stoica. Spune că în afară de alergare este pasionat de ciclism pe care îl practică de aproape 5 ani. ”În primul rând trebuie să îmi aleg un itinerariu pe care să îl parcurg, apoi pornesc în cursă. În medie circa 40-60 de km parcurg pe bicicletă, de două ori pe săptămână”, afirmă militarul.

Anul acesta, Ziua Internațională a Sportului Militar, celebrată în fiecare an, pe 18 februarie, a fost organizată în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană cu participare redusă din partea militarilor ca urmare a restricțiilor impuse la nivel national privind prevenirea răspândirii COVID 19.