„Sky guardians”- puternici, rapizi și din ce în ce mai pregătiți pentru misiunea din Polonia!

Mădălina Boboc · 10.02.2021
Peste aproximativ trei luni militarii detașamentului „Sky guardians”, structură generată de Batalionul 288 Apărare Antiaeriană „Milcov” din Focșani se vor disloca în Polonia, în baza militară din Bemowo Piskie pentru a participa la misiunea de asigurare a prezenței înaintate consolidate pe flancul Nord-Estic al Alianței.

Este o premieră pentru rachetiștii și artileriștii antiaerieni vrânceni să asigure detașamentul de Apărare Antiaeriană pentru misiunea NATO din Polonia – rotația a IX a, fiind și cea de-a doua structură care va participa cu complexul antiaerian Gepard – unul dintre cele mai eficiente sisteme de apărare antiaeriană din Armata României. Aceste aspecte au fost evidențiate de către locțiitorul comandantului Batalionului 288 Apărare Antiaeriană „Milcov”, locotenent-colonel Bratosin Ovidiu care afirma: „Este o onoare să avem oportunitatea de a reprezenta România în plan internațional și în egală măsură  o mare responsabilitate de a demonstra că suntem capabili să executăm cu succes misiunile încredințate”.

Începând cu data de 02 decembrie 2020, când s-a dat startul pregătirii centralizate pentru misiune și până în momentul actual, „apărătorii cerului” s-au instruit intens executând numeroase exerciții tactice de nivel grupă, secție și baterie. Ajunși în etapa finală de instruire, etapa baterie - care este și cea mai importantă, militarii detașamentului își vor valida în săptămânile următoare, tehnicile, tacticile și procedurile de operare specifice care au fost testate anterior.

Pe locotenentul Toma Cătălin, comandantul Bateriei Gepard – aflat la cea de-a doua misiune internațională,  l-am regăsit încrezător în nivelul de performanță al militarilor pe care îi conduce și cu obiective clar stabilite: „Îmi doresc să fiu mai bun decât în prima misiune. Având ofițeri tineri în subordine îmi doresc să fiu un model pentru ei astfel încât la reîntoarcerea în țară să poată implementa cât mai multe activități din cele desfășurate în Polonia”.

În raport cu așteptările comandantului de baterie, comandantul secției 1 tragere, sublocotenent Toma Bogdan își dorește să-și perfecționeze nivelul de pregătire ce poate fi dobândit prin experiența instruirii în comun cu partenerii NATO „Mi-am stabilit drept scop aprofundarea cunoștințelor despre tehnică, tactica și tragerile cu complexul antiaerian Gepard precum și stabilirea unei bune colaborări cu partenerii din cadrul Alianței”.

„O astfel de misiune presupune o muncă asiduă pentru a te perfecționa în cadrul Alianței în colaborare cu partenerii noștri, într-un cuvânt interoperabilitate. Am înțeles acest lucru, având anterior o misiune în Polonia cu sistemul antiaerian Oerlikon și sunt mândru că de această dată voi ajunge acolo cu un complex Gepard. Chiar îmi doream mult să fiu comandant complex Gepard acolo” afirma plutonier  major Adrian Croitoru.

Comandantul detașamentului „Sky guardians”, maior Zemțev Mircea, și-a exprimat încrederea în profesionalismul militarilor din subordine „Am pornit de la premisa că trebuie să ne instruim așa cum vom lupta. I-am urmărit, i-am analizat, i-am motivat să își dorească să fie cei mai buni și sunt convins că toți militarii detașamentului sunt pregătiți să facă față cu brio cerințelor operaționale și provocărilor specifice mediului multinațional.”

Pe parcursul lunilor de pregătire, atât prin activitățile curente dar mai ales prin exercițiile desfășurate pe terenul de instrucție, militarii au reușit să formeze o echipă solidă. Ce i-a unit cel mai mult, liantul care se reflectă în toate acțiunile pe care le execută, este dorința de a le arata partenerilor că se ridică la nivelul așteptărilor. De la mecanicii conductori și până la comandantul detașamentului, de la cei mai tineri militari din echipă până la cei mai experimentați, cu toții își doresc ca verdictul final al instrucției să fie un hotarât și sigur „GATA PENTRU MISIUNE!”


 
Foto și text: Locotenent Mădălina Boboc