Ziua Intendenţei Militare

Nicolae Ionel Ciucă · 01.02.2021
Astăzi, 1 februarie, se împlinesc 160 ani de la înființarea Corpului Intendenței Militare, “subordonat direct Ministrului de război”. 160 de ani în care această categorie a Armatei României s-a dezvoltat și reconfigurat, conform standardelor internaționale, având modele de bune practici ale partenerilor aliați. Un element important de menționat din istoria acestei arme este faptul că a fost printre primele structuri militare apărute în urma procesului de unificare a oștirilor Principatelor Moldovei și Țării Românești.
 
Astăzi, vorbim despre logistică militară. Fie echipamente militare, fie stocuri de aprovizionare, fie coordonarea sistemului militar de transport sau al celui de capabilități specifice, adaptate misiunilor Armatei române, toate acestea fac imaginea unitară a standardizării conceptului de logistică și de management al resurselor materiale.
 
Din păcate, informațiile publice referitoare strict la activitatea militarului care își desfășoară activitatea sub această armă nu sunt numeroase. Însă acest militar este cel care susține administrativ acțiunile colegilor săi, în cadrul misiunilor naționale și internaționale, este acel militar care cunoaște în profunzime domeniul economico-financiar, este acel militar pe care îl vedem zilnic în cazărmi, fiind primul sosit și ultimul plecat.
 
În misiunile pe care le-am condus de-a lungul carierei militare am avut alături logisticieni pe care m-am putut baza, iar sprijinul lor a fost esențial pentru ca la final să putem spune fără ezitare “Misiune îndeplinită!”. Sunt profesioniști adevărați, conectați la mai multe domenii, capabili să ofere în scurt timp, atunci când este cazul, soluții viabile și aplicabile pentru îndeplinirea, în condiții optime, a misiunilor.
 
Anul 2020 a însemnat pentru logistica Armatei achiziția de echipamente, adaptări ale celor deja existente, creșterea capacității operaționale a structurilor de geniu subordonate, îndeplinirea a sute de misiuni în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, în domeniul situațiilor de urgență, operaționalizarea structurilor de tip call-center, în sprijinul Direcțiilor de Sănătate Publică.
 
Sunt cifre seci, însă aceste eforturi fac ca obiectivele asumate pentru 2020 să fie îndeplinite cu succes și adaptate noilor realități. Anul 2021 se arată a fi la fel de ambițios, dar sunt absolut convins că structurile logistice vor face față cu brio.
 
Tuturor celor care activează în această armă, personal militar și civil, le sunt recunoscător pentru activitatea depusă și pentru toate eforturile zilnice depuse pentru ca Ministerul Apărării Naționale să-și îndeplinească misiunile. Uneori, cu prețul distanței de familie și de cei dragi.
 
Atunci când vedeți militari în teatre de operații sau în poligoane, să știți că în spatele lor sunt logisticienii care fac ca tabloul să fie complet iar obiectivele să fie măsurate în rezultate.
 
Vă doresc putere de muncă, sănătate și la mulți ani!