162 de ani de la unirea Principatelor Române Moldova și Țara Românească

MApN · 24.01.2021
Sărbătorim 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, primul pas important pentru înfăptuirea statului național unitar român.

După alegerea ca domn a colonelului Alexandru Ioan Cuza, de către Adunarea Electivă a Moldovei, la 5 ianuarie 1859, în dimineața zilei de 24 ianuarie, la București, sub presiunea maselor strânse în jurul sălii de ședințe a Camerei, pe Dealul Mitropoliei, Adunarea Electivă a Țării Românești îl proclama ca domn tot Alexandru Ioan Cuza. Prin această soluție, care forța limitele agreate în cadrul înțelegerilor dintre marile puteri, românii transmiteau un semnal cât se poate de clar cu privire la aspirațiile statale ale națiunii noastre.

Înfăptuirea actului istoric de la 1859 a fost rodul eforturilor diplomatice și politice ale unor oameni care au rămas în istorie pentru că și-au dorit și au atins un țel național, acela de a-i aduce împreună pe români. Alături de Alexandru Ioan Cuza au stat Mihail Kogălniceanu, I.C. Brătianu, Costache Negri, Vasile Alecsandri și toți ceilalți unioniști care au susținut ideile de unitate, libertate și fraternitate născute de Revoluția Franceză de la 1789 și îmbrățișate apoi de multe popoare ale lumii.

Trăim, astăzi, o perioadă în care trebuie să fim mai uniți decât oricând, când trebuie să înțelegem că numai împreună vom reuși să învingem pandemia de COVID-19 și numai împreună vom putea depăși această perioadă dificilă.

Noi, românii, am trecut prin momente mai dificile ale istoriei, am învins boli, am luptat în războaie, am răsturnat sisteme totalitare și, de fiecare dată, am făcut-o împreună. Tot împreună vom reuși și acum!
Armata României a fost, în toate aceste momente de răscruce, la datorie! Militarii au fost implicați încă de la începutul luptei împotriva SARS-CoV-2, au distribuit ajutoare, au adus românii acasă, au transportat bolnavi și au sprijinit cu toate forțele sistemul medical românesc, aflat în prima linie a luptei pentru viață.

Actul de la 24 ianuarie 1859 are și o profundă valență europeană, “Mica Unire” fiind posibilă datorită deciziilor adoptate în Tratatul de Pace de la Paris, document ce prevedea intrarea Principatelor Române sub garanția colectivă a marilor puteri europene.

Iată că astăzi, la 162 de ani de la Unirea Principatelor, România este parte a marii familii europene și continuă să fie susținută în aspirațiile sale de dreptate și frăție, de unitate și libertate.
În fața pandemiei, țările Uniunii Europene au ales să rămână unite, au ales să lupte și au ales să rămână împreună și acum, în campania de imunizare a cetățenilor. Procurarea centralizată a vaccinurilor și distribuirea acestora echitabil între țările membre au oferit șanse egale tuturor statelor, demonstrând că Europa poate funcționa cu o singură viteză, într-o singură echipă.

La rândul său, Ministerul Apărării Naționale s-a implicat în susținerea campaniei naționale de vaccinare. Suntem instituția care a răspuns provocării logistice de a asigura recepția, depozitarea, transportul și distribuția flacoanelor care ne-au adus speranța unei reveniri cât mai rapide și mai puțin dureroase la o viață normală. Întregul personal al Armatei României este implicat în asigurarea succesului acestei operațiuni de anvergură națională.

Anul acesta, nu ne vom da mâinile pentru a juca tradiționala “Horă a Unirii”, dar ne vom putea alătura inimile, în speranța unui viitor mai bun împreună. Lecția învățată la 1859 este extrem de relevantă și astăzi: „Unde-i unul nu-i putere / La nevoi și la durere / Unde-s doi puterea crește / Și dușmanul nu sporește!”. Cu alte cuvinte, pentru a parafraza versurile lui Alecsandri, în unire stă puterea, iar românii au demonstrat de atâtea ori că în fața primejdiilor sunt ca unul!

La mulți ani, România!
La mulți ani, români!

Ministrul apărării naţionale, Nicolae Ionel Ciucă