Elicopterele Detașamentului Carpathian Pumas au revenit în țară

Mirela Vîță · 03.11.2020
Transportul celor trei elicoptere IAR-330 L-RM din Mali către România s-a executat în același mod ca în momentul dislocării lor în teatrul de operații, în luna septembrie 2019, cu o aeronavă AN-124 Condor, una dintre cele mai mari aeronave de transport din lume, pusă la dispoziție de către Organizația Națiunilor Unite.

Aeronava a aterizat pe aeroportul Mihail Kogălniceanu în dimineața de 3 noiembrie, după un zbor de 10 ore pe traiectul Bamako-Mihail Kogălniceanu, cu o escală tehnică pentru alimentare în Tunis. 
Transportul a cântărit aproximativ 35 de tone, pe lângă cele trei elicoptere fiind încărcate și un agregat de tractare și alte echipamente.

Pregătirea elicopterelor pentru îmbarcarea în aeronavă a fost realizată de o echipă tehnică de 6 militari din cadrul detașamentului și a constat în demontarea  palelor  principale și secundare, a butucului rotor portant (BRP), stabilizatorul orizontal și sistemul optoelectronic de observare (EOP), într-o perioadă de trei zile.

Apoi, după aterizarea Baza 57 Aeriană, cu sprijinul echipei de la sol, se vor executa toate operațiunile în ordine inversă : debarcare, montarea tuturor subansamblurilor, efectuarea lucrărilor și a zborurilor de verificare și disponibilizarea/trecerea la exploatare/zbor.
 
Despre aeronava AN-124 Condor
 
Construit în anii '80,  Antonov-124 Condor  este considerată cea mai mare aeronavă  militară de transport, cu o masă maximă la decolare de aproape 400 de tone.
Primul zbor al acestui tip de aeronavă a avut loc în decembrie 1982.

O particularitate a aeronavei este rabatarea cabinei (cockpit-ul), astfel încât încărcarea/descărcarea materialelor se poate face pe ambele părți concomitent. AN-124-100 poate transporta o încărcătură de până la 150 de tone și este utilizat de obicei pentru dislocarea echipamentelor de mari dimensiuni (elicoptere, vehicule de luptă, motoare de avion), de asemenea, poate transporta până la 88 de pasageri în puntea de sus din spatele cockpit-ului. 

Cu o anvergură a aripilor de 73 metri și o lungime de 69 metri,  AN-124 are viteza de croazieră între 800km/h- 850km/h, zburând la o altitudine de peste 10 000 m.
*
Angajamentul asumat de România față de Organizația Națiunilor Unite, prin care țara noastră a contribuit la eforturile internaționale de menținere a păcii în cadrul Misiunii Multidimensionale Integrate de Stabilizare în Republica Mali/MINUSMA, s-a încheiat pe data de 15 octombrie.