Exercițiu de evaluare baterie Hawk

Ciobanu Vlad · 14.10.2020
Brigada 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu” a desfășurat exercițiul de evaluare a unei baterii HAWK, "Istria 20.08", în perioada 05-09 octombrie.

În cadrul exercitiului au fost evaluate capabilitățile din domeniile operații, logistică și protecția forței ale structurii HAWK, în toate fazele unei operații de apărare aeriană, planificarea acțiunilor, întrebuințarea în luptă a forțelor și mijloacelor și refacerea capacității de luptă a structurii.

Cu o desfășurare de forțe și activități impresionantă, de la executarea în condiții tactice a unei deplasări de aproximativ 80 de km, instalarea în teren și redislocarea în barem pe o nouă poziție de tragere, combaterea inamicului aerian marcat de aeronave F16, C 27J Spartan, IAR 99, IAR 330, aparținând Bazei 90 Transport Aerian - Otopeni, Bazei 86 Aeriană – Borcea, Bazei 57 Mihail Kogălniceanu, Bazei Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu” de la Boboc, diferite scenarii privind un posibil atac chimic, terestru, cât și diferite scenarii complexe privind incendii la diferite componente tehnice sau probleme medicale.

Comandamentul Forțelor Întrunite, prin șeful echipei de evaluare, colonel Istrate Bogdan și Statul Major al Fortelor Aeriene, prin evaluatori și personal direct implicat în activitatea bateriei, au elaborat un scenariu complex, apropiat realității războiului care a solicitat la maxim fizic și psihic militarii subunității.

O provocare suplimentară a fost desfășurarea activităților în condițiile respectării stricte a regulilor de prevenire a răspândirii Covid19.

Incidentele de toate tipurile: operații, logistică, protecția forței (atac terestru, EOD, CBRN, medical, apărare împotriva incendiilor) au fost rezolvate cu succes, iar rezultatul evaluării este cel așteptat.

O altă provocare a fost pregătirea și integrarea în subunitate a mai multor ofițeri, maiștri militari, subofițeri și soldați-gradați profesioniști ai promoției 2020.Text și foto: M.m.I Ciobanu Vlad (Bg.1 R.S.A.)