Ministrul apărării naționale în vizită oficială în Statele Unite ale Americii

MApN · 09.10.2020

Întâlnire cu reprezentantul Consiliului Securității Naționale al SUA, la Washington

 

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, s-a întâlnit vineri, 9 octombrie, la Washington, cu Mark R. Vandroff, adjunctul asistentului președintelui SUA și director pentru politica de apărare și strategie din cadrul Consiliului Securității Naționale al Statelor Unite ale Americii.

Discuțiile au fost concentrate pe situația de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre, pe rolul important al României pe flancul estic aliat, respectiv pe consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii în domeniul apărării.

În contextul procesului de reconfigurare a posturii militare a SUA în Europa, ministrul Ciucă a reiterat disponibilitatea României, exprimată la cel mai înalt nivel, de a găzdui trupe americane, menționând lucrările de modernizare care au loc în bazele militare de la Mihail Kogălniceanu și Câmpia Turzii.

Mark Vandroff a evidențiat contribuția extraordinară a României în operațiile și misiunile aliate, angajamentul de alocare a 2 la sută din PIB pentru apărare, precum și eforturile de dezvoltare a unor capabilități relevante în contextul unui mediu de securitate complex și impredictibil. Oficialul american a subliniat faptul că România este un aliat model, în regiunea Mării Negre, cu o relevanță strategică majoră.

La întrevedere au participat ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, și secretarul de stat și șef al Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale, Simona Cojocaru.


 

Întâlniri ale ministrului apărării naționale cu directorul Defense Security Cooperation Agency, precum și cu reprezentanți ai industriei de apărare

 

În marja vizitei oficiale efectuate la Washington, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut vineri, 9 octombrie, întrevederi cu directorul Defense Security Cooperation Agency a SUA, Heidi Grant, precum și cu reprezentanți ai unor companii din industria de apărare.

În cadrul întrevederii cu directorul Defense Security Cooperation Agency a SUA, cei doi oficiali au trecut în revistă programele de cooperare tehnico – militară dezvoltate în parteneriat.

Ministrul apărării naționale a evidențiat includerea României în Risk Assessed Payment Schedule, respectiv în mecanismul financiar “dependable undertaking single case”, care va facilita lansarea contractelor multianuale multiple.

A fost subliniat angajamentul României în programele de dezvoltare și inovare, respectiv interesul pentru implicarea industriei naționale de apărare în dezvoltarea cooperării cu parteneri externi.

În context, ministrul Ciucă a reafirmat angajamentul țării noastre pentru alocarea a 2 la sută din PIB pentru apărare și pentru realizarea unor capabilități militare robuste, care să răspundă cerințelor de securitate națională, în linie cu standardele NATO.

Programul vizitei a cuprins și întrevederi cu reprezentanți ai companiilor Lockeed Martin, Raytheon, Bell și Boeing, specializate in producția de echipamente și tehnică militară.

Ministrul apărării naționale a subliniat importanța cooperării între companiile americane și operatorii din industria națională de apărare din România, în vederea asigurării securității aprovizionării și a transferului de tehnologie pentru mentenanța și producerea echipamentelor militare în țara noastră. De asemenea, a evidențiat potențialul pe care România îl are în domenii-cheie pentru dezvoltarea noilor echipamente militare precum cyber și tehnologia informației și a punctat disponibilitatea MApN de a sprijini programe comune de cercetare, dezvoltare și inovare în domeniul tehnologiilor militare de înaltă performanță, interoperabile la nivel aliat.

La întâlniri au participat generalul-locotenent Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, și Simona Cojocaru, secretar de stat și șef al Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale.


 

Întâlniri cu șefi ai categoriilor de forțe din Armata SUA

 

În cadrul vizitei oficiale efectuate la Washington, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, împreună cu șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, și cu secretarul de stat și șef al Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale, Simona Cojocaru, au avut joi, 8 octombrie, întrevederi cu secretarul Forțelor Terestre, Ryan McCarthy, și cu secretarul Forțelor Aeriene, Barbara M. Barrett.

Pe timpul discuțiilor cu secretarul Forțelor Terestre, Ryan McCarthy, au fost abordate subiecte referitoare la capacitatea operațională a trupelor, principalele programe de înzestrare, dar și stadiul derulării operațiilor și misiunilor internaționale.



"România a demonstrat o contribuție robustă față de NATO și față de angajamentele asumate în cadrul Parteneriatului Strategic cu SUA, prin participarea activă în cadrul misiunilor NATO în Afganistan și Balcanii de Vest și prin contribuția solidă la eforturile globale de combatere a terorismului, a declarat ministrul român al apărării. “Eforturile noastre sunt canalizate în sensul generării unei abordări coerente și unitare a flancului estic al Alianţei pentru a răspunde în mod adecvat nevoilor de descurajare şi apărare din zona Mării Negre”, a transmis ministrul Ciucă oficialului american, mulțumind pentru încrederea și solidaritatea demonstrate de partenerul american.

În cadrul intâlnirii cu secretarul Forțelor Aeriene, Barbara M. Barrett, discuțiile celor doi oficiali au fost centrate pe programul extins de exerciții planificate pentru anul 2021, adaptat crizei sanitare mondiale, stadiul programului major de înzestrare „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, recepția și includerea aparatelor de tip F-16 Fighting Falcon în Serviciul de Luptă Permanent - Poliție Aeriană. Implementarea acestui program va permite creșterea nivelului de instruire a personalului militar și crearea, la nivelul Forțelor Aeriene Române, a capabilității aeriene operaționale.

“Exercițiile pe care Forțele Aeriene Române le-au realizat anul acesta împreună cu Forțele Aeriene ale SUA dislocate în Europa demonstrează angajamentul nostru ferm pentru întărirea măsurilor de reasigurare ale Alianței Nord-Atlantice și consolidarea încrederii de care se bucură România în fața partenerilor”, a declarat ministrul român al apărării.



Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, convorbiri cu membri ai Senatului american

 

În contextul vizitei oficiale efectuate la Washington, ministrul apărării naţionale, Nicolae Ionel Ciucă a avut convorbiri cu membri ai Senatului SUA, respectiv cu senatorul democrat Jack Reed, co-preşedinte al Comisiei pentru forţe armate, şi cu senatorul republican Ron Johnson, preşedintele Comisiei pentru securitate internă şi afaceri guvernamentale şi co-preşedinte al Subcomitetului pentru Europa şi cooperare regională în domeniul securităţii.

La convorbiri au participat ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, și secretarul de stat și șef al Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale, Simona Cojocaru.

În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte referitoare la situaţia de securitate în zona Mării Negre, ţinând cont de recentele evoluţii din regiune, la angajamentul României în calitate de partener strategic şi aliat de încredere al SUA, precum şi la etapele viitoare ale cooperării bilaterale în domeniul securităţii şi apărării. În context, a fost apreciată Foaia de parcurs dedicată cooperării la nivelul apărării, pentru perioada 2020-2030, semnată de ministrul român cu omologul american.

Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și senatorul Jack Reed au susţinut importanţa prezenţei SUA în România pentru descurajarea ameninţărilor regionale. În context, a fost adresată invitația de a vizita România în cursul anului viitor, invitație acceptată de oficialul american, ceea ce subliniază interesul continuării şi aprofundării dialogului pe teme relevante pentru cei doi aliaţi atât la Washington, cât şi la Bucureşti.

Interesul pentru securitatea Mării Negre, precum şi pentru continuarea cooperării excelente dintre cele două ţări în plan aliat şi la nivel bilateral a fost reliefat și de senatorul Ron Johnson. Acesta a reiterat ataşamentul său faţă de România şi aliaţii de pe flancul estic al NATO, subliniind interesul de a vizita din nou țara noastră. Ministrul Ciucă a adresat mulţumiri senatorului Johnson pentru introducerea în Senatul SUA a unei rezoluţii de marcare a 140 de ani de relaţii diplomatice între România şi Statele Unite şi a exprimat interesul pentru conturarea unei Strategii SUA pentru Marea Neagră.



„Foaia de parcurs dedicată cooperării la nivelul apărării, pentru perioada 2020-2030”, semnată de ministrul apărării naționale și secretarul apărării al SUA

 

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, aflat în vizită oficială la Washington, și secretarul american al apărării, Mark T. Esper, au semnat joi, 8 octombrie, la Pentagon, „Foaia de parcurs dedicată cooperării la nivelul apărării, pentru perioada 2020-2030”.

Documentul avansează prioritățile strategice privind consolidarea cooperării la Marea Neagră, rotația continuă a forțelor SUA în România, întărirea eforturilor în domeniul securității cibernetice, rezilienței, respectiv asistența SUA pentru îndeplinirea țintelor de capabilități aliate și modernizarea forțelor armate.

În debutul întâlnirii, ministrul Ciucă a transmis, din partea Președintelui României, Klaus Iohannis, un mesaj de sănătate și urări de bine pentru președintele Donald Trump.
„Țările noastre se bucură de un Parteneriat Strategic excepțional și durabil, construit în timp și în multe misiuni în teatrele de operații, unde militarii noștri au luptat împreună. Statele Unite sunt partenerul nostru de încredere și aliatul de nădejde”, a spus ministrul apărării naționale.   

Cei doi oficiali au discutat și despre evoluția Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite în domeniul militar și perspectivele de intensificare a cooperării în domeniul apărării, prin oportunitățile oferite de implementarea Foii de parcurs, ca elemente esențiale pentru asigurarea securității țării noastre și a stabilității în regiunea Mării Negre.

Întrevederea a reprezentat, de asemenea, o excelentă oportunitate pentru un schimb de opinii asupra principalelor transformări de securitate din mediul regional și internațional, precum și un prilej de discuție a aspectelor concrete legate de cooperarea cu SUA, atât din perspectivă bilaterală, cât și în context aliat.

„România sprijină puternic rotația militarilor SUA în regiunea Mării Negre. Înțelegem că un astfel de angajament presupune, pentru noi și pentru ceilalți aliați, generarea unor capacități adecvate”, a spus ministrul Ciucă, accentuând faptul că intensificarea programului de exerciții desfășurate pe teritoriul României, în cadru aliat și bilateral cu forțele armate ale SUA, este parte a obiectivului general de consolidare a prezenței și vizibilității NATO pe flancul estic. Ministrul a subliniat preocuparea Armatei României pentru îmbunătățirea elementelor de mobilitate militară, dovadă fiind programele demarate deja pentru modernizarea infrastructurii bazelor militare de la Mihail Kogălniceanu și Câmpia Turzii.

O altă temă importantă dezbătută a fost contribuția României la eforturile de partajare echitabilă a responsabilităților, pe toate dimensiunile sale - resurse alocate, capabilități dezvoltate şi participare la operațiuni, misiuni şi activități aliate. A fost subliniat faptul că țara noastră este un aliat responsabil care menține alocarea a 2 la sută din PIB pentru apărare.

Cooperarea bilaterală pe linia investițiilor în domeniul achiziției de echipamente constituie un element ce consolidează Parteneriatul Strategic. „Acum câteva săptămâni, în România a fost recepționat primul sistem PATRIOT, țara noastră fiind primul stat din Flancul Estic care are în dotarea forțelor sale armate sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare. Alocarea a două procente din Produsul Intern Brut pentru apărare a oferit, începând cu 2017, predictibilitate politicii Armatei României de dotare cu tehnică modernă de luptă și ne-a permis să demarăm și să susținem programe credibile de înzestrare”, a menționat ministrul Ciucă.

Secretarul american al apărării a declarat că SUA apreciază faptul că România este un aliat robust, iar legătura dintre cele două națiuni a devenit, în timp, mai puternică, reiterând angajamentul substanțial al României la apărarea antirachetă aliată, prin găzduirea sistemului Aegis Ashore.
De asemenea, Mark T. Esper a subliniat că SUA rămâne angajată ferm alături de România în promovarea păcii, democrației și libertății.

La întrevedere au participat generalul-locotenent Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, George Maior, ambasadorul României în SUA, și Simona Cojocaru, secretar de stat și șef al Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale.

În marja întâlnirii de la Pentagon, delegația condusă de ministrul Ciucă a depus o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut, din Cimitirul Militar Național Arlington.
  


Ministrul apărării naționale în vizită oficială în Statele Unite ale Americii

 

În perioada 7-11 octombrie, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, se va afla în vizită oficială în Statele Unite ale Americii, la invitația secretarului american al apărării, Mark T. Esper.

Ministrul apărării va avea o serie de întâlniri cu înalți oficiali ai Departamentului Apărării SUA și va depune o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Cimitirul Militar Național Arlington.

“Vom avea mai multe întâlniri la Washington, D.C. cu înalți oficiali americani în care vom aborda preocupările noastre legate de evoluțiile din domeniul securității în regiunea Mării Negre, și, în context, necesitatea unei abordări coerente și consistente a posturii de apărare și descurajare în flancul estic al Alianței Nord-Atlantice. Vom reafirma angajamentul României de a continua pe direcția dezvoltării capacității sale de apărare prin programe de instruire și de înzestrare cu sisteme de armament și echipamente performante și vom discuta despre modalitățile de consolidare a Parteneriatului strategic cu SUA“, a declarat ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Ministrul apărării naționale este însoțit în vizita oficială din SUA de șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu și de Simona Cojocaru, secretarul de stat și șef al Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale.