Un an pe continentul african

Mirela Vîță · 29.09.2020
Nici nouă nu ne vine să credem cât de repede a trecut timpul, dar deja se împlinește un an de când România se dedică sprijinirii procesului de menținere a păcii în cadrul  misiunii ONU din Mali, la care participa un detașament alcătuit din 120 de militari și 4 elicoptere IAR 330 L-RM.
Angajamentul asumat față de Organizația Națiunilor Unite s-a concretizat când, după multe luni de pregătire și planificare minuțioasă, corpul principal al detașamentului a călătorit către Mali în noaptea de 28 spre 29 septembrie 2019, dată de la care toți militarii detașamentului Carpathian Pumas se aflau pe teritoriu african, gata să-și preia atribuțiile.
Dar transportarea a patru elicoptere, a numeroase utilaje și tone de materiale într-o zona subsahariană izolată a fost o provocare în sine, așa încât procesul de dislocare al detașamentului Carpathian Pumas în teatrul de operații Mali  s-a desfășurat în mai multe etape.
Recapitulând, începutul dislocării a avut loc după jumătatea lunii august, în data de 19  s-a desfășurat ceremonia de transfer de autoritate a detașamentului Carpathian Pumas, din subordinea Forțelor Aeriene Române sub comanda operațională a Comandamentului Forțelor Întrunite. A fost momentul când, sub privirile familiilor și a celor dragi, cei 120 de militari au rostit un “Prezent”  hotrărât la apelul comandantului.
Pentru transportul materialelor, detașamentul a beneficiat de sprijin din partea partenerilor canadieni, care au pus la dispoziție patru curse cu avioane C-17 pentru transportul  încărcăturii noastre. Mijloace de aerodrom, autoturisme, echipamente militare și materiale logistice au fost transportate cu aceste aeronave în teatrul de operații.

Pe 23 august anul trecut, primii militari trimiși în cadrul detașamentului precursor salutau drapelul României arborat în baza Camp Castor, alături de steagurile națiunilor participante la misiunea MINUSMA. Până la reîntregirea structurii, militarii din contingentul înaintat au instalat o parte din serviciile de comunicații, au depozitat materialele logistice și au pus la punct detalii administrative.
Următorul pas a fost trimiterea personalului navigant care să preia elicopterele sosite cu aeronava AN-124 la Bamako. Personalul tehnic a făcut posibil zborul acestor elicoptere, prin remontarea anumitor subansamble și verificarea tuturor componentelor, astfel încât aeronavele să poată decola din capitală statului Mali, detașamentul reîntregindu-se pe locația Gao pe data de 3 octombrie.
De atunci, elicopterele românești au parcurs mai mult de 1100 de ore de zbor în  această țară măcinată de conflicte, executând aproximativ 280 de misiuni, dintre care 17 MEDEVAC, cu o rotire a detașamentului la jumătatea intervalului.
Data de aniversare a unui an petrecut în TO Mali aproape se suprapune și cu încheierea angajamentului asumat față de ONU. Misiunea detașamentului Carpathian Pumas va lua sfârșit la jumătatea lunii octombrie, iar  perioada imediat următoare va fi una deosebit de aglomerată pentru  militarii români, care, în timp ce vor fi permanent disponibili pentru a răspunde solicitărilor urgente de evacuare medicală aeriană, cercetare sau transport, își vor îndrepta atenția și spre buna desfășurare a procesului de redislocare a personalului, tehnicii și materialelor, pentru revenirea în țară.

Până acum a fost greu, a fost ușor? Realizările noastre până la final vor răspunde la această întrebare, așa cum spunea unul dintre piloți zilele trecute. Până atunci...suntem gata pentru o nouă săptămână plină de provocări în tărâmul fierbinte, nisipos și roșiatic al Mali-ului!
Text:cpt. Mirela Vîță, slt. Lorena Bahnaru