Misiune de transport la nivel înalt

Mirela Vîță · 02.09.2020
La sfârșitul lunii august, personalul detașamentului Carpathian Pumas a executat o misiune în sprijinul echipei de comandă a MINUSMA. Obiectivele acesteia au fost transportul delegației șefului de stat major al MINUSMA, generalul de brigadă Pierre-Joseph Givre, în vederea desfășurării unei vizite de lucru în zona Menaka, cât și executarea recunoașterii aeriene a unor obiective importante din zona de operații din sectorul estic, din delegație făcând parte și comandantul acestui sector, colonelul senior Zhu JinSong. 
Deși pentru echipajul român executarea misiunii de zbor s-a făcut urmând procedurile standard și nu a implicat alte pregătiri în afara celor obișnuite, executarea sa a fost un mod de a sprijini buna desfășurare a activităților de comandă și control la cel mai înalt nivel al MINUSMA, reflectând totodată și încrederea pe care conducerea ONU o are în capabiltățile detașamentului Carpathian Pumas.

Situată într-o zonă care se învecinează cu granița Nigerului, regiunea Menaka suferă în mod regulat atacuri din partea grupului Statului Islamic din Sahara. Fiind principala ruta de transport între capitalele Niamey și Bamako, nesiguranța în această zonă nu este izolată de contextul general al Mali-ului. Forțele ONU au implementat aici, la începutul anului 2020 programul “Menaka fără arme”, prin construirea unor puncte de control care să ajute la punerea în practică a unui concept cheie al ONU, cel de Dezarmare, Demobilizare și Reintegrare (DDR) a combatanților.

Generalul de brigadă Pierre-Joseph Givre, care are sub comanda sa un contingent alcătuit din peste 13.000 de militari din 57 de țări, a preluat funcția de șef de stat major al MINUSMA în luna iulie 2020, iar de atunci si-a declarat intenția de a lua contact cu bazele MINUSMA din teritoriu si elementele cheie din teren, astfel încât vizitarea obiectivelor din sectorul de Est (Gao, Menaka) face parte din acest program.
**
Într-o țară cu un teritoriu de cinci ori mai mare ca al României, dar cu infrastructură aproape inexistentă, elicopterele detașamentului Carpathian Pumas constituie o capabilitate esențială, care asigură o prezența rapidă și flexibilă în zona de operații. 
Din luna octombrie, România contribuie la eforturile internaționale de menținere a păcii cu un detașament al Forțelor Aeriene format din 120 de militari și 4 elicoptere IAR-330 Puma L-RM participant la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA).