Schimb de experiență franco-român în domeniul medical

Mirela Vîță · 31.08.2020
Unul dintre avantajele unui mediu de lucru multinațional îl constituie posibilitatea de a desfășura schimburi de experiență pe domenii comune de interes.
Astfel, la invitația medicului șef al detașamentului Carpathian Pumas, în data de 29 august 2020, o delegație a personalului medical din cadrul misiunii franceze BARKHANE, condusă de medicul șef al ROL2 francez, dr.Maximilien Cruc, a vizitat facilitățile medicale ale detașamentului român. Cooperarea cu echipa franceză este esențială, deoarece facilitatea lor medicală de nivel ROL II este una dintre cele două destinații posibile de preluare a pacienților transportați din teren în cadrul misiunilor MEDEVAC, pe lângă cea chinezească din cadrul MINUSMA.
Programul vizitei a cuprins un briefing de informare despre istoria evacuării aeromedicale în România, capabilitățile actuale și modul de operare în cadrul misiunii ONU, urmat de vizitarea cabinetului medical ROL 1, și apoi a elicopterului IAR-330 Puma L-RM în configurație MEDEVAC cu prezentarea echipamentelor  și a aparaturii medicale utilizate în misiuni.
Conversația s-a concentrat asupra diferențelor și asemănărilor de proceduri și de echipamente utilizate, medicii francezi apreciind modul în care  personalul român răspunde cu rapiditate solicitărilor de MEDEVAC/CASEVAC. De asemenea au fost verificate și validate procedurile de predare-primire și de preluare a pacienților transportați cu elicopterele românești.
***
Fiind prima participare la o misiune în care evacuarea aeromedicală este o sarcină  prioritară, specialiștii români au planificat de la zero platforma de echipament medical utilizată în elicopterul IAR330 LRM. Provocarea a constat în crearea unei configurații modulare și ușor dislocabile, pentru a răspunde oricăror nevoie previzibile în TO, care în  același timp să acopere o gamă largă de patologii (în special traumatice) și să utilizeze la maxim spațiul din elicopter. Astfel elicopterul IAR-330 Puma L-RM în configurație MEDEVAC poate asigura asistență medicală pe timpul transportului pentru doi pacienți în stare gravă (cât.A) sau șase pacienți stabili, cat B și C.
Personalul medical participant la aceste misiuni este selecționat în conformitate cu cerințele ONU, iar acest lucru asigură atât o garanție asupra nivelului de expertiză profesională, precum și accesul personalului participant la misiune la servicii medicale de calitate. Faptul că standardele de îngrijiri medicale solicitate în această misiune sunt identice cu standardele naționale subliniază nivelul crescut de interoperabilitate între serviciile medicale ale țărilor partenere, atât în misiuni sub egida NATO cât și ONU.