Plutonierul major Nicușor Ioniță - o carieră construită pas cu pas, 21 de ani de experiență și multe amintiri

Roxana Davidovits · 28.08.2020
Plutonierul major Nicușor Ioniță este Subofițer specialist în comanda Grupului 2 EOD, Grup aflat în subordinea Brigăzii 10 Geniu Dunărea de Jos. Este militar din aprilie 1999, prima funcție pe care a fost încadrat fiind cea de pionier-cercetaș la Compania Pionieri din Batalionul 96 Geniu. Este veteran al teatrul de operații, participând la 5 misiuni externe în Bosnia -Herțegovina (2000 și 2003), Irak (2005) și Afghanistan (2010 și 2012).

Priml contact cu această frumoasă specialitate militară l-a avut în anul 2000, cand, după un stagiu de pregătire cu durata de două luni în Olanda, a participat pe funcția de specialist EOD în cadrul Grupei EOD din Detașamentul Româno-Olandez în Bosnia.
După acel curs, în care i s-au prezentat pericolele generate de munițiile rămase neexplodate din timpul razboiului precum și al modului de acțiune, a urmat o misiune cu durata de șase luni, în care obiectivul principal era de a elimina sau reduce pericolele generate de UXO (Unexploded Explosive Ordnance – muniție explozivă neexplodată).  Primul moment dificil, dar și constructiv în același timp, a fost când i s-a întocmit ID-ul, cel care îl întocmea, un adjutant olandez, aflând funcția pe care urma să fie incadrat precum și vârsta (22 de ani), i-a spus, cu o seriozitate ieșită din comun: „ O Doamne, prea tânăr pentru a muri!”. Atunci i-au trecut prin minte toate fotografiile și filmele cu persoane rănite sau decedate în urma accidentelor cu muniții explozive prezentate în cadrul stagiului de pregătire din Olanda. Abia atunci realizase cu adevărat, cât de grea urma să fie acea misiune. Spune că, pentru el, a fost cea mai frumoasă și cea mai intensă misiune. A învățat atât de multe intr-un timp atât de scurt, cum nicăieri nu a mai făcut-o. De ce frumoasă? Pentru că este un sentiment extraordinar, să fie chemat în sprijinul populației civile și, după finalizarea misiunii, să îi lase fericiți că pot locui în siguranță, pe proprietățile lor, fără teama de a mai exista muniții care să le pună viața în pericol, lor și copiilor lor.

După încheierea misiunii a rămas cu nickname-ul NICUXO, NIC – de la numele său, iar UXO – de la Unexploded Explosive Ordnance.
În anul 2005, odată cu înființarea Grupului 2 EOD a încadrat funcția de specialist 5 EOD, cea mai mică funcție din cadrul plutonului EOD. Datorită faptului că Grupul 2 EOD este o unitate de elită a Forțelor Terestre, a avut norocul să fie înconjurat numai de militari cu un înalt grad de pregătire și profesionalism, a urcat pas cu pas în cadrul Grupului, iar în anul 2010, după executarea misiunii din Afghanistan a devenit Șef echipă EOD. Din anul 2018 este încadrat pe funcția de Subofițer specialist in comanda Grupului 2 EOD iar una dintre atribuțiunile sale este aceea de a instrui, pe linie de specialitate, echipele de specialitate.

Datorită complexității și a riscului cu care se confruntă în fiecare misiune, specialiștii EOD au parte de aprecierea, atât a militarilor cât și a populației civile, indiferent unde îsi desfășoară activitatea, în țară sau peste hotare.
După atăția ani de carieră militară, afirmă cu certitudine, că este mândru că este militar dar mai ales că este român.  A primit de nenumărate ori, împreună cu colegii săi, aprecieri din partea partenerilor din alte armate. Iși aduce aminte că, în anul 2010, în Afghanistan, a participat la un curs de specialitate de Exploatare Tactică și Analiză Tehnică a incidentelor cu dispozitive explozive improvizate, alături de militari din Belgia, Irlanda, Franța, Suedia, Statele Unite ale Americii și Italia. A fost un moment în care el a demonstrat că ei, militarii români, au un nivel foarte înalt de pregătire de specialitate.

 Plutonierul major Nicușor Ioniță era intr-un poligon de instrucție din Mazar-e-Sharif (nordul Afghanistanului) alături de ceilalți colegi și de instructori, foști militari americani și francezi. Incidentul la care impreună cu echipa sa a fost repartizat, a fost la o mașina care a fost distrusă de un IED (dispozitiv exploziv improvizat). Misiunea era de a afla cât mai multe detalii legate de IED. Din mulțimea de fiare contorsionate, schije și elemente ale mașinii, care se intindeau pe o rază de zeci de metri, el a descoperit o schijă de numai 20 mm. Acel tip de schijă îl mai văzuse in poligonul din Capu Midia cu ani în urmă când a participat cu colegii de la Forțele Aeriene la un exercițiu în comun. La întocmirea raportului a spus că, din punctul său de vedere, încărcătura principală a IED-ului a fost un WARHEAD (cap de luptă) de rachetă rusească. Instructorii l-au felicitat în plen și au spus că este primul cursant, din zecile de serii,  care le-a indicat cu exactitate tipul încărcăturii.  Când spun astfel de instructori, cu zeci de ani de experiență, că s-au convins că ei, militarii românii,  au vaste cunoștințe de specialitate și că sunt, într-adevăr foarte buni, nu poți fi decât măndru că ești român.