Dirijorul misiunii: Centrul Tactic de Operații

Mirela Vîță · 20.08.2020
Când spui MINUSMA spui Africa, ONU, spui misiune, zbor, nisip, soare,  elicopter. Însă prezentarea detașamentului nu ar fi nici pe departe completă dacă nu am discuta despre Centrul Tactic de Operații sau TOC (Tactical Operation Center).
Din punct de vedere fizic, este o încăpere cu peste 20 de ecrane și monitoare, 5 linii telefonice diferite, plus o multitudine de stații radio fixe și portabile, toate pentru a acoperi o gamă cât mai largă de cerințe informaționale și de conectare. Asta deoarece tot ce se desfășoară în TOC se bazează pe informații, pe o cunoaștere cât mai bună a situației curente, a evenimentelor din aria de interes a detașamentului, cât și pe cunoașterea exactă a situației și posibilităților operaționale ale detașamentului în fiecare secundă.
Operațional, TOC-ul este centrul nevralgic al detașamentului, este locul de unde comandantul își ia informațiile, unde se întocmesc planurile și de unde se transmit deciziile. Este, dacă vreți, statul major al comandantului la nivel tactic. Aici se adună toate informațiile, se analizează și se filtrează, se fac conexiunile necesare cu structuri din afara detașamentului, se suprapun cerințele primite peste posibilitățile unității și se fac propuneri de acțiune. 
Locotenentul Andrei Avram este unul dintre cei responsabili cu asigurarea sprijinului informativ asupra situației de securitate de pe întreg teritoriul Republicii Mali, și cu precădere asupra zonei operaționale  unde detașamentul își desfășoară misiunile. "Din TOC, sarcina mea este de a veni în sprijinul atât al comenzii detașamentului, cât și al echipajelor care execută misiunile, cu informații de nivel tactic asupra incidentelor de securitate din zona de interes și cu privire la activitățile grupărilor armate teroriste. Pentru mine este prima misiune externă, iar colaborarea cu partenerii MINUSMA pe linie de INTEL a avut un caracter inovator."
Locotenentul Sorin Pătrașcu este unul dintre ofițerii cu operațiile din cadrul detașamentului Carpathian Pumas din Gao, Mali. Ca tânăr pilot la Baza 57 Aeriană, recunoaște că o decizie de moment l-a făcut să dea curs "aventurii" din Mali, făcând trecerea de la nisipurile din Constanța la cele subsahariene: "Ofițerul de operații, ca parte activă a TOC-ului, coordonează activitatea operațională a întregului detașament, asigurându-se că atât activitățile la sol, cât și în aer se desfășoară în condiții optime, după un plan bine organizat, fiind elementul de legătură între structuri. Acum, aflându-mă în ultima parte a misiunii, după ce m-am confruntat cu majoritatea situațiilor complexe care pot apărea în timpul unei ture, pot spune că privesc lucrurile mai degajat si cu o perspectivă mai amplă. Este încă devreme să știu cum va contribui această misiune la dezvoltarea mea profesională, dar, momentan, pot spune că m-a ajutat să îmi îmbunătățesc abilitățile de conducere și încrederea în sine." 
Printr-o analogie, TOC-ul este sinonim dirijorului într-o orchestră: deși fiecare structură își cunoaște ,,partitura” și poate să o execute individual fără probleme, este rolul dirijorului să sincronizeze toate aceste responsabilități individuale în așa fel încât rezultatul să fie armonios.