„Botezul stâncii” în Cheile Râşnoavei!

Anamaria Scarlat · 11.08.2020
Militarii care participă la Cursul de formare pentru soldaţii gradaţi profesionişti în cadrul Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” din Predeal au desfăşurat tabăra de instrucţie la munte pe timp de vară, în poligonul de instrucţie din Cheile Râşnoavei.

Aceştia au avut parte de „botezul stâncii”, având ocazia să exerseze şi să îşi perfecţioneze procedeele de efectuare a diferitelor tipuri de noduri folosite în alpinism, tehnicile de căţărare artificală şi de coborâre în rapel pe trasee cu grade diferite de dificultate, precum şi procedeele de traversare pe funicular.

Zilnic, la primele ore ale dimineţii, soldaţii „cazaţi” la corturi în poligonul Cheia s-au deplasat în marş pe jos, până în Cheile Râşnoavei, unde au desfăşurat instrucţia. Aflându-se la primul contact cu stânca, emoţiile nu au întârziat să apară, însă, cu ajutorul şi îndrumarea instructorilor, au reuşit să le depăşească. Instrucţia alpină determină coeziunea şi încrederea crescute între militari, aceasta reprezentând o muncă de echipă între cel care se află pe stâncă şi cel care este la asigurare.
 „Tabăra de instrucţie la munte pe timp de vară a avut un rol esenţial atât pentru pregătirea mea în calitate de comandant de pluton, cât şi pentru cea a soldaţilor gradaţi profesionişti. Misiunea de dezvoltare a deprinderilor specifice instrucţiei alpine a fost încheiată cu succes. Consider că ne-am îndeplinit obiectivele şi că această perioadă a contribuit pozitiv la pregătirea unui bun militar în specialitatea vânători de munte.”, a declarat comandantul plutonului, sublocotenentul Alexandru Alungulesă.
 
Una dintre principalele calităţi ale unui vânător de munte este dată de comuniunea cu muntele şi stâncile pe care le escaladează, însă nu trebuie ignorat faptul că statutul acestuia este acela de „musafir” pe crestele „gazdă”, că vremea şi traiul în mediu muntos sunt imprevizibile, şi numai cu o bună pregătire se pot îndeplini obiectivele propuse acolo, sus, în verticalitatea pereţilor.
La finalul celor cinci zile de tabără de instrucţie alpină, putem afirma că soldaţii şi-au dobândit dreptul de a face parte din familia apărătorilor crestelor carpatine şi a cavalerilor florii de colţ.

Sursă foto/text: Locotenent Anamaria Scarlat