Căpitan-comandorul Paul Roșu

MApN · 15.05.2020
„M-am născut și am crescut în Suceava, locul unde în România, din păcate, pandemia a lovit cel mai rău.  Având în vedere experiența acumulată și natura multidisciplinară a proiectelor realizate de noi, am decis alături de colegii mei că putem ajuta și noi la rezolvarea unei crize a ventilatoarelor care se profila prin prisma datelor furnizate de alte țări. Eliminarea anumitor incertitudini legate de proiectare și aprovizionare au făcut ca acest proiect să devină fezabil prin munca unei echipe extraordinare, formată în mare parte din tineri sub 30 de ani.”

Așa ne motivează, într-o discuție amicală, preocuparea lui din ultimele șase săptămâni, căpitan-comandorul Paul Roșu, coordonatorul echipei de cercetare din spatele unui proiect ce va salva vieți, dacă situația o va impune.
 
Și, deși este prea modest pentru a fi de acord cu această postare, noi am insistat, pentru că am vrea să îl cunoașteți. Să știți că există printre noi oameni extraordinari care lucrează la proiecte destinate să ne facă bine. România are nevoie de exemple de urmat, de proiecte de succes care să-i inspire și pe cei care au nevoie de motivație pentru a continua proiectele lor.
 
Cu o valiză transmisă din generație în generație în familie, Paul a pornit la 14 ani spre marele lui vis – visul de a deveni cândva pilot militar, adus la viață de pasiunea lui pentru aeromodele.
Copilul Paul a fost nevoit să înțeleagă însă că politica de resurse umane din acele vremuri tăia aripi și nu a reușit să devină pilot, așa cum scria în planul copilului plecat de acasă doar cu o valiză și un vis. Dar absolvirea Facultății de aeronave din cadrul Academiei Tehnice Militare din București a fost, cu siguranță, un pas important înainte și Academia i-a oferit contextul perfect pentru aprofundarea domeniului atât de îndrăgit de el de când era mic.


 
Spiritul de bucovinean și dorul de casă l-au făcut pe Paul să refuze toate ofertele unor firme mari din străinătate. A ales să fie el cel care decide în ce proiecte se implică și să se bucure de roadele muncii sale alături de români.
 
S-a dedicat carierei didactice și de cercetare, pentru a împărtăși tinerilor pasiunea cu care el a crescut și pe care a dobândit-o de la dascălii care l-au format. Pentru a închega echipe care să demonstreze „forța cercetării și mișcării academice militare, atunci când va fi nevoie ".
 
Iar acum, când „a fost  nevoie de ei", echipa de tineri ai Academiei Tehnice Militare a arătat că este pregătită, reușind într-un timp record de 6 săptămâni să realizeze un demonstrator tehnologic de ventilator.
 
Și ce poate fi mai presus de mândria de a avea un produs românesc, căutat în întreaga lume în această perioadă? Mai ales că la baza lui stă o echipă de tineri entuziaști ai Academiei Tehnice Militare.
 
Experiența lui Paul a venit la pachet cu multe riduri, dovadă că succesul „nu pică din cer”. Toată lumea îl caracterizează scurt – „genial de deștept” – pe tânărul rebel care impresiona cu rezultatele obținute an de an la olimpiadele școlare de mate, fizică și chimie ca elev al primei promoții de lm-iști vladimiriști (elevi militari ai Liceului Militar “Tudor Vladimirescu” din Craiova) școlită integral după Revoluția din `89.
 
Tânărul acela cu zâmbet ștrengăresc ne-a demonstrat ce poate, pe oriunde a fost, luptând cu el și cu sisteme pentru că își cunoaște potențialul.
 
Cuvântul “Felicitări” a fost creat pentru cei ca tine, Paul!
Felicitări ție și întregii echipe din această importantă instituție de învățământ românesc, Academia Tehnică Militară.
Ne mândrim cu voi!


 
Material video cu echipa prezentând “plămânul” artificial: https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/238502290812334/
 
Ventilatorul mecanic este un produs românesc și a fost realizat în urma colaborării ştiinţifice dintre Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, universitate politehnică de prestigiu a Ministerului Apărării Naţionale şi BlueSpace Tehnology (BST), un operator economic recunoscut în Industria Naţională de Apărare.

Proiectul a demarat în urmă cu o lună, iar echipa de cadre didactice, cercetători şi studenţi doctoranzi ai Academiei au lucrat într-un ritm accelerat, pentru a răspunde cerinţelor cu care ţara noastră se confruntă în prezent.

Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” a asigurat partea de proiectare a ventilatorului, în timp ce BlueSpace Tehnology s-a ocupat de integrarea și dezvoltarea acestui demonstrator tehnologic spre faza de prototip pentru a fi omologat şi introdus în procesul de fabricaţie.

Urmează pașii cei mai importanți: omologarea prototipului și integrarea în producție.