Dublă premieră pentru detașamentul din Mali

Lorena Bahnaru · 17.02.2020
Militarii detașamentului Carpathian Pumas au executat o misiune de evacuare medicală pe timp de noapte în sprijinul FAMa.
 
Militarii din detașamentul Carpathian Pumas au fost alertați în vederea realizării unei misiuni de evacuare medicală pentru a transporta doi militari din Forțele Armate ale Republicii Mali (Forces armées maliennes/FAMa) de la 80 de kilometri de Gao, răniți în luptele din zona de sud, în data de 14 februarie.

Acest lucru a constituit o dublă premieră pentru detașamentul românesc din Mali, întrucât militarii au intervenit pentru prima dată pentru a sprijini în mod direct Forțele Armate Maliene (FAMa) într-o astfel de situație. În plus, această misiune a fost primul MEDEVAC realizat pe timp de noapte de la dislocarea detașamentului în baza Camp Castor.

După lăsarea serii, în 15 minute de la declanșarea lanțului de alertare, echipajul a decolat în vederea realizării misiunii. În aproximativ o oră, elicopterul a revenit în Gao cu cei doi răniți.

Condițiile de iluminare reziduală (lipsa Lunii), atât pentru piloți cât și pentru echipa medicală care a trebuit să intervină la sol, nu au constituit o piedică în realizarea misiunii. Identificarea inițială a pacienților și asigurarea zonei a fost realizată de către militarii din cadrul grupului de operatori căutare-salvare. Pe timpul transportului, victimele au fost asistate de doi sanitari și de un doctor cu pregătire în medicină de urgență.

,,Fie zi sau noapte suntem gata să intervenim. O astfel de situație nu are cum să ne prindă cu garda jos, întrucât suntem pregătiți 24 din 7 să acționăm pentru evacuare medicală. Deși gradul de iluminare al lunii a fost scăzut, acest lucru nu a pus probleme în executarea misiunii”, este de părere căpitan-comandorul Berar Ciprian, pilotul comandant al echipajului.

,,Rolul nostru este să asigurăm sprijin medical și iată că am demonstrat încă o dată solidaritatea noastră față de cei care cad pradă acțiunilor insurgente. Am îngrijit doi pacienți și împreună cu colegii mei am făcut tot posibilul ca aceștia să beneficieze de tratament și ajutor pe timpul deplasării cu aeronava”, este de părere maiorul Toader Mădălin, medicul echipajului.

,,Am asigurat analgezie pentru cei doi răniți și le-am monitorizat toate funcțiile vitale pe timpul zborului. Aceștia au fost stabili și nu au pus probleme pe durata desfășurării transportului. După aterizarea aeronavei, pacienții au fost predați unei ambulanțe pentru a ajunge la spital pentru îngrijiri și continuarea tratamentelor”, susține plutonierul Bratosin Florina.

Întreaga acțiune s-a desfășurat sub atenta coordonare a Centrului de Operații Tactice (TOC). Specialiștii din această structură au asigurat buna desfășurare a intervenției, reprezentând liantul dintre echipajul aflat în misiune și ONU, coordonând aeronava și făcând update-uri privitoare la transport.