Frații Boboșa în Mali

Lorena Bahnaru · 13.02.2020
Cristian și Florin sunt singurii frați din detașamentul Carpathian Pumas, detașament de 4 elicoptere IAR-330 Puma L-RM dislocabil care participă la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali.

Maistrul militar Cristian Boboșa este specialist în cadrul structurii celulă motor a detașamentului Carpathian Pumas. Se ocupă de mentenanța celulei elicopterului, a motoarelor și a instalațiilor aferente. Lucrează la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu de 21 de ani și până să ajungă la escadrila de elicoptere, a deservit Mig-ul 29 și Mig-ul 21.

Tată a trei copii, a decis să își urmeze colegii și pasiunea pentru aviație până în Mali, pentru misiunea MINUSMA. A participat și la exercițiul de simulare a misiunii în Germania, timp de două săptămâni. ,,Atunci nu mi-a fost așa dor de tine, dar nu înțeleg de ce acum a trebuit să pleci pe un alt continent”, i-a spus cel mic într-una din conversațiile telefonice.

Înainte de a lua decizia de a participa la Misiunea MINUSMA, cei doi frați s-au consultat. ,,Ori amândoi, ori niciunul”, și-au spus, și au candidat pentru a ocupa funcții în cadrul detașamenului Carpathian Pumas. Iată că acum sunt în Mali și fiecare din ei contribuie în modul său la misiunile pe care le desfășoară detașamentul Forțelor Aeriene Române.

Caporalul Boboșa Florin este șofer în cadrul formațiunii transport. La zbor este operator pe autospeciala care alimentează elicopterele, iar în afara activităților de zbor conduce autoturismele cu care a fost dotat detașamentul în misiunile din cadrul bazei Camp Castor, dar și în cazul deplasărilor spre alte camp-uri. Lucrează la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din 2011. ,,Îmi știu mare parte din colegi de ani buni și colaborăm excelent. Fiecare din noi se implică și îl ajută pe celălalt în realizarea sarcinilor, bineînțeles atunci când se poate. Asta înseamnă să aparții unui grup. Prin urmare nu e ca și cum aș avea doar un frate aici, deoarece și cu colegii mei de la formațiunea transport mă înțeleg foarte bine. Așa suntem noi, militarii, iar mediul și depărtarea de casă nu fac decât să ne apropie de camarazi”, spune Florin.